Mart'ta 27 kadın katledildi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Mart'ta 27 kadının katledildiğini duyurdu.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), 2019 Mart ayında kadına yönelik şiddete ilişkin raporunu açıkladı. Raporda, çocuk istismarı ve cinsel şiddetin basına yansıyanlardan daha fazla olduğuna dikkat çekildi. Mart ayında erkekler tarafından 27 kadının öldürüldüğünün belirtildiği raporda,  cinsel şiddet ve çocuk istismarının devam ettiği ifade edildi. 

'TEDBİR ALINMADIKÇA ŞİDDET BÜYÜYOR'

Bu ay işlenen kadın cinayetlerinin 8’inin şüpheli ölüm olarak kaydedildiğinin aktarıldığı raporda, "13 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi ve 6’sı kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor" denildi. 

EN ÇOK CİNAYET İSTANBUL'DA YAŞANDI 

Raporda, Mart ayında öldürülen kadınların illere göre dağılımı ise şu şekilde aktarıldı: İstanbul 8, Mersin 2, Antalya 2, Ankara 1, Aydın 1, Bursa 1, Erzurum 1, Antep 1, Hatay 1, İzmir 1, Kırıkkale 1, Kırklareli 1, Kocaeli 1, Konya 1, Tokat 1, Trabzon 1, Uşak 1, Gümüşhane 1. 

'9 KADINI KİM ÖLDÜRDÜ?'

Raporda, 27 kadından 9'unun kim tarafından öldürüldüğünün tespit edilemediği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"6'sı evli oldukları erkekler,  4'ü birlikte olduğu erkek,4'ü oğulları, 1'i nişanlısı ve 1'i de kuzeni tarafından, 1'i boşandığı erkek, 1'i damadı tarafından öldürüldü. 10’u ateşli silahlarla, 3’ü boğularak, 2’si darp edilerek, 3’ü kesici aletle, 1’i yüksekten düşerek ve ne yazık ki 8’inin nasıl öldürüldüğü tespit edilememiştir. Kadınların 3’ü arabada, 1’i dağ eteğinde, 1’i denizde, 12’sinin ev içerisinde öldürülmüştür. 1’i gölde, 1’i iş yeri, 1’i metruk bina, 4’ü sokak ortasında, 1’i tarlada öldürüldü ve 2 kadının cansız bedeni de su kuyusu ve toprağa gömülü halde bulundu. 12 Kadının hangi bahane ile öldürüldüğü tespit edilememişken, 7 kadın kendi hayatına dair karar almak isterken öldürülmüştür. 8 Kadın kadının şüpheli ölümü ise aydınlatılmayı bekliyor."

İSİMLERİ

Katledilen kadınların isimleri ise şöyle: Samira Arslan, Ayşe Demir, Sinem Gedik, Suzan H., Elmas Aksu, Fikar Talu, Hacer Cengiz, Fatma Şengül, Ayyuş Çetin, Ayşe Dayıoğlu, Özlem S.,Mine Topçu, Seher Polat, Fatma Erdoğan, Müslime B, Nihal Işıldar, Yeliz Y, Saadet K., Keziban Ercan, Ayşe Solmaz, Zeynep Esin, Arzu Özkan, Leyli E., Zeynep Öztürk, Ayni D., Ebru Erdem, ve 47 yaşındaki ismi öğrenilemeyen bir kadın.