Meksika’da binlerce kadın metrodaki saldırıları protesto etti

Meksika’nın başkenti Meksiko City’de binlerce kadın, metroda artan alıkoyma girişimlerine karşı eylem yaparak, hükümeti müdahaleye çağırdı.

Kentin turistik ve merkezi duraklarında arasında eylem yapan kadınlar, katledilen veya kaybedilen kadınlar anısına yumrukları havada bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Eylemde okunan bir bildiride, Meksika Cumhurbaşkanı metroda kadınları kaçırma girişimlerine karşı harekete geçmeye çağrıldı.

Son haftalarda, metroda kaçırılma girişimlerine karşı şikayetler arttı. Buna göre çok sayıda erkek, metroda karşılaştıkları kadınlara çıkışa kadar eşlik ettikten sonra, araçlara bindirmeye çalışıyor. Bir saldırıların çoğunda kadınların, araçlara binmeyi reddederek kendilerini kurtardığı belirtiliyor.

AFP’ye konuşan 21 yaşındaki Sarah Artega isimli bir kadın, Meksiko metrosu için “Bizim için bir sığınaktı, kendimizi güvenlikte hissettiğimiz tek kamu ulaşım aracıydı. Şimdi hiçbir şeyimiz yok, çünkü her şey burada oluyor: üzerine çörekleniyorlar, taciz ediyorar ve alıkoyuyorlar” dedi.

24 yaşındaki Fernando Gonzalez ise şunları ekliyor: “Metro güvenli olmalıydı ama değil. Şahsen ben, şikayet etme cesaretinde bulunamazdım, poliste bile, zira onlar da buna kayıtsızlar veya alıkoyma çeteleriyle ilişkililer.”

HER GÜN 9 KADIN KATLEDİLİYOR

Meksika’da son yıllarda feminisid (kadın kırımı) arttı. Birleşmiş Milletler’e göre, bu ülkede her gün ortalama 9 kadın katlediliyor. Kamu ulaşım araçlarında her 10 kadından 6’sı saldırıya maruz kaldı.