Mezarsız bir şehit: Rêvana

Rêvana, YPJ saflarında yer alan Kobanêli genç bir kadındı. Eylemiyle direnişin bir sembolü haline geldi. Anne ve Babası her hafta Rêvana’nın olmayan mezarını ziyaret ediyorlar!

Islîm Nebo û, Nehsan Mamo, yaşları ilerlemiş olması rağmen her cuma ve bayramlarda şehitler mezarlığını ziyaret edip, törenlere katılıyorlar. 45 kilometre kat ederek mezarlığa ulaşıyorlar. Öykülerini dinliyoruz... Onlar, Kobanêli Rêvana’nın anne ve babası. Kızları Rêvana dört yıl önce Kobanê’de, barbar DAİŞ çetelerine karşı fedai eylem gerçekleştirmişti.

Kobanê Şehîtler Mezarlığı’nda isimsiz şehitler ve Rêvana gibi ismi olup mezarı olmayan da var.

'HER ŞEHİDİN MEZARINDA KIZIMA AİT BİR PARÇA...'

Her ayın sonunda Kobanê halkı mumlarla o aydaki şehitleri anıyor. Rêvana’nın anne ve babası da bu törenlere katılıyorlar. Ama onlar her mezara mum bırakmak istiyorlar. Rêvana’nın annesi başı dik bir özgüvenle, ‘’Her bir şehidin mezarında kızıma ait bir parça görüyorum ve bunu hissediyorum, bu sebeple her hafta iki kere mezarlığa geliyorum" diyor.

Dört yıl önce bugün DAİŞ çeteleri, ağır silahlarla Kobanê’nin birçok sokağını kontrol altına alıp, devletlerin desteğiyle bu küçük şehre saldırmıştı. Onlarca genç Kürt kadın ve erkeği bir kalaşnikofla fedaice direndiler. Yeni birçok genç Kobanê’yi gidip, büyük bir coşku ve heyecanla, kayıtları bile alınmadan mevzilere geçtiler, savaşıp şehit oldular.

Şehit Rêvana’nın babası, şöyle diyor: "Buraya geldiğimde isimsiz şehitlerin mezarlarına gidiyoruz. Doğru, ‘isimsiz’ yazılmış fakat en çok etki yaratanlar ve çeteleri bu ülkeden temizleyenler onlardı. Onların direnişiyle bu topraklarda yaşayabiliyoruz şimdi, onlara ne isim versek de yetersiz kalır."

EŞSİZ KAHRAMANLIĞIN ŞEHRİ

Kobanê direnişinde binlerce kahramanlık olayı yaşandı, o zamanın şartlarına göre bunların bir kısmı belgelenemedi. Savaş hâlâ devam ediyor ve Kobanê, eşsiz bir kahramanlığı temsil ediyor.

Dört yıl önce bugünlerde radikal karanlık güçlere karşı savaşan Kürt genç kadın ve erkekleri, Kobanê’de bazı olumsuz gelenekleri yıkarken, yeni değer ve inançlar yarattı.