Minbic’ten Süleymaniye’ye kadınlar şiddete karşı alanlardaydı

Rojava ve Güney Kürdistan’da kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü vesilesiyle alanlardaydı.

Kuzey ve Doğu Suriye'de Kongreya Star öncülüğünde gerçekleştirilen 25 Kasım yürüyüşlerine binlerce kadın katılırken, yürüyüş sırasında direniş ve örgütlülük mesajları verildi. Güney Kürdistan’ın birçok kentinde de kadınlar 25 Kasım için meydanlara çıktı.

MİNBIC

Minbicli kadınlar, DAİŞ çetelerinin işgali döneminde kadınların katledildiği Kent Meydanı'nda bir araya gelerek, kadınlara yönelik şiddeti protesto etti. Kadınlar; Minbic Kadın Meclisi ve Suriye Kadın Meclisi bayraklarıyla "Kadınların köleleştirilmesine hayır", "Özgürlüğümüz onurumuzdur", "El ele faşist sistemi yıkalım" yazılı pankartlar taşıdı.

Eylemde konuşma yapan Minbic Kadın Meclisi Sözcüsü İbtisam Ebdulqadir, ataerkil zihniyetin kadına yönelik şiddetin temeli olduğunu belirterek, dünyanın her yerinde kadınların maruz kaldığı şiddete karşı alanlara çıktıklarını söyledi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Kadın Komitesi Başkanı Meha El Eli de bölgedeki kadınların devrimde öncü güç olduklarını ve şiddetle mücadelede önemli rol oynadıklarını ifade etti.

Minbic Yürütme Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Nur El Hamid de Suriye krizi boyunca kadınların birçok zulme maruz kaldıklarını, göç etmek zorunda bırakıldıklarını ve DAİŞ çeteleri tarafından vahşi saldırılara uğradıklarını belirterek, "Minbicli kadınlar da birçok saldırıya uğradı. Ancak kentin özgürleştirilmesiyle kadınlar örgütlenerek kadınlara yönelik şiddetle mücadele ediyorlar" diye konuştu.

Eylemde Şehba Genç Kadın Birliği adına yapılan konuşmada da tüm kadınların şiddete karşı mücadeleyi yükseltmesi gerektiği belirtildi.

Eylemin sonunda Genç Kadın Grubu tarafından bir tiyatro oyunu sahnelendi.

ŞEHBA

Şehba'da Kongreya Star öncülüğünde "Sözümüz var İmralı tecridini kıracağız Önder Apo ile özgür yaşayacağız" sloganı yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe Efrînli yüzlerce kadının yanı sıra Arap, Türkmen kadın, özerk meclis yönetimleri, Özgür Kadın Birliği temsilcileri de katıldı.

Yürüyüş boyunca "Jin jiyan e jiyanê nekujin", "Ji bo azadiya Rêber Apo serî hildin", "Na ji bo şideta li dijî jinê, werin em bi vîna Jina azad dagirkeriyê hilweşînin" pankartları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri taşındı.

Ehdese ilçesinden başlayan yürüyüş Fafîn ilçesine bağlı Maratê köyüne kadar sürdü. Yürüyüşün ardından Kongreya Star üyesi Şîraz Hemo ve Şehba Kantonu Eşbaşkanı Wefa Husên birer konuşma yaptı. Konuşmalarda kadına dönük şiddete karşı direniş mesajları verilerek, "Özgür kadın iradesi ile şiddetin ve kırımın sonunu getireceğiz" denildi.

Yürüyüş "'Jin Jiyan Azadî", "Jin Jiyan e jiyanê nekujin", "Bê Serok jiyan Nabe" sloganları ile sona erdi.

HESEKÊ

Hesekê Kantonu'nda da 25 Kasım dolayısıyla bir yürüyüş düzenlendi. Serêkaniyê, Til Temir, Hesekê, Dirbêsiyê ve Zurganlı kadınlar Til Temir'e bağlı Esfûriyê köyünde bir araya geldi. Yürüyüşte Kongreya Star ve TEV-DEM bayrakları ile "Şideta li dijî jinê windakirina exlaq e" yazılı pankartları taşındı. Til Nesrî köyüne kadar süren yürüyüş daha sonra mitinge dönüştü.

Saygı duruşunun ardından yapılan konuşmalarda, "Kadın özgür olmadıkça toplum da özgür olamaz. Kadınlar hedef alınarak aslında toplum köleleştirilmeye çalışılıyor. Özgürlük ruhu ile şiddete maruz bırakılan kadınları özgürleştireceğiz. Tüm kadınlar haklarına sahip çıkmalıdırlar. Halkların eşitliği kadınların adaleti ve güçlenen toplum ile mümkündür. Rojava'da başlayan kadınların öncülüğü ile tüm Suriye kadınları özgürleşecektir" denildi.

Yürüyüş "Jin Jiyan Azadî" sloganları ile sona erdi.

QAMIŞLO

Qamişlo’da binlerce kadın şiddete karşı yürüdü. Enternasyonalist Şehitler Meydanı’nda başlayan yürüyüşte Öcalan’ın posterleri, Kongreya Star ve YPJ bayrakları taşındı.

Demokratik Özerk Yönetim kurumları, sivil toplum örgütleri ve devrimci genç kadınlarında aralarında bulunduğu binlerce kişinin katıldığı ve Şehit Heysem Kuço Stadı’na kadar süren yürüyüşte HPC-Jin (Kadın Toplumsal Savunma Güçleri) ve Asayiş güçleri kortejin güvenliğini sağladı.

Heysem Kuço Stadı’nda Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Foza Yusif konuşma yaptı.

Yusif, tüm dünyada kadınların katledildiğini, tecavüze uğradığını ve şiddete maruz kaldığını belirterek, “Rojava ve Kuzey Suriye’de devrim kadın öncülüğü ve iradesiyle yürütülüyor. Kuzey Suriyeli kadınlar egemen zihniyet ve DAİŞ çetelerinin vahşice yaptırımlarına maruz kaldılar” dedi.

Kadınların mücadeleleri sayesinde elde edilen kazanımların kadın düşmanlarına en iyi cevap olduğunu söyleyen Yusif, kadınların önlerindeki tüm duvarları yıkacaklarını belirtti.

Demokratik Özerk Yönetimi Koordinasyonu adına konuşma yapan Neziye Gewriye de tüm dünyada egemen sistemlerin kadınları haklarından mahrum bıraktığını ve köleleştirdiğini ifade ederek, kadınların da yaşadıkları tüm zorlukları ve acıları özgürlüklerini elde etmek için mücadeleye dönüştürdüklerini söyledi.

Kongreya Star üyesi Suad Hesen de yaptığı konuşmada kadına yönelik şiddetin tüm topluma yönelik şiddet olduğunu belirtti.

Jinên Azad a Sosyalist hareketi adında konuşan Beritan Asya da diktaötür Trojillo tarafından katledilen Mirabel kız kardeşlerin mücadelesini selamladı. Rojava ve Kuzey Suriye’deki kadınların şehit Avesta, Arin ve binlerce şehidin mücadelesinin yolundan yürüdüklerini belirterek, şehitlerin DAİŞ çetelerinin barbarlığına ve faşizme karşı sonuna kadar direndiklerini söyledi.

Eylemi halaylarla ve kadınların direniş ve mücadelesini selamlayan sloganlarla sona erdi.

GİRÊ SPÎ

Fırat Bölgesi’nde kadınlar ise 25 Kasım eylem ve etkinlikleri kapsamında “Önder Apo’nun özgürlüğü kadın özgürlüğüdür” şiarıyla Girê Spî’de yürüyüş düzenledi. Kongreya Star binası önünde başlayan yürüyüşe, çok sayıda kadın katıldı.

Özgürlük Meydanı’na kadar devam eden yürüyüşte, YPJ bayraklarının yanı sıra Türk devletinin katlettiği Sara Mistefa isimli çocuğun fotoğrafı taşındı.

Özgürlük Meydanı’nda kadınlar adına ortak basın açıklaması okundu.

Basın açıklamasının okunmasının ardından konuşan Girê Spî Özerk Yönetim Eşbaşkanı Hêvîn Îsmaîl, kadınların sergilediği eşsiz direniş ile büyük kazanımlar elde ettiğini söyledi.

Eylem, çekilen halaylarla sona erdi.

ŞENGAL

Şengal'de Yekîtiya Jinên Ciwanên Êzidî (YCJE) ve TAJÊ öncülüğünde yürüyüş düzenlendi. Şengal'e bağlı Xanesor beldesinde düzenlenen yürüyüşte "Jin Jiyan Azadî","Bê Serok jiyan nabe" sloganları atıldı. TAJÊ üyesi Xoxê Cindêva yaptığı konuşmada, kadınların Öcalan'ın felsefesi etrafında örgütlenmesi gerektiğini ve toprağına sahip çıkmasını istedi.

Yürüyüş "Jin jiyan azadî", "Bê Serok jiyan nabe" sloganları ile sona erdi.

HALEPÇE

Halepçe'de çok sayıda kadın, 25 Kasım vesilesiyle yürüyüş yaptı. İnsan Hakları Örgütü Ofisi önünde toplanan çok sayıda kadın, Halepçe Valiliğine kadar yürüdü. Kadınları Halepçe Valisi Azad Tofîq ve yardımcısı Kawe Elî tarafından karşılandı.

Halepçe Valiliği önünde açıklama yapan İnsan Hakları Örgütü Ofisi Sözcüsü Gülistan Ehmed, kadınların şiddete karşı daha fazla mücadele etmesi gerektiğini belirtti. Halepçe'de kadınlar için bir kadın merkezine ihtiyaçları olduğunu söyleyen Ehmed, yetkililerin bu konuda çalışma yürütmesi gerektiğini ifade etti.

RAPERİN’DE ETKİNLİK

Öte yandan Raperin'de ise 25 Kasım vesilesiyle bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe çok sayıda kadın katıldı.

Etkinlikte yapılan konuşmalarda, Raperin bölgesinde 2018 yılında kadına yönelik şiddet olaylarının arttığı belirtilirken, şiddetle daha güçlü bir mücadelenin yürütülmesi gerektiği ifade edildi.

MAXMUR

Rüstem Cudi (Maxmur) Mülteci Kampı’nda 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle yüzlerce kadın bir araya gelerek, kadına yönelik şiddeti protesto etti. Maxmur Belediyesi önünde toplanan kadınlar Birleşmiş Milletler (BM) Temsilciliği’ne kadar yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe öğrenciler, öğretmenlerin yanı sıra yüzlerce kadın katıldı. “Önder Apo’nun felsefesiyle kadınlar erkek egemenliğine karşı direniyor” yazılı pankartı açan kadınlar, “Efrîn için kadınlar ayaktadır”, “Kadına yönelik şiddete hayır” dövizler ve Öcalan posterleri ile PKK ve KCK flamalarını taşıdı. Kadınlar yürüyüş boyunca “Jin Jiyan Azadî”, “Bijî Serok Apo” sloganları attı.

BM Temsilciliğine kadar yürüyen kadınlar burada basın açıklaması yaptı. Açıklama yapan İştar Meclisi üyesi Fadîle Tok, kadına yönelik şiddeti kınadıklarını belirterek, kadınları şiddete karşı mücadele etmeye çağırdı.

Tok, “Kadına yönelik yapılan şiddet sadece kadına değil insanlığa karşı yürütülüyor. Kadına yönelik şiddetin önünü almak için kadınların başlattığı mücadeleye dünyanın her yerinden kadınlar katılmalı ve kadınlar her alanda mücadeleyi büyütmelidir. Önder Apo’nun fikirleriyle kadına yönelik şiddete karşı büyük bir direniş ortaya konuluyor. Bütün iktidarlar çok iyi bilmelidir ki kadınların gücü asla kaybedilemez. Önder Apo’nun fikirleriyle ortaya konulan direniş, iktidarla asla işgal edemeyecek” diye konuştu.

Açıklama “Jin Jiyan Azadî”, “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla sona erdi.

SÜLEYMANİYE

Kürdistan Kadın Birliği üyeleri Süleymaniye’de Nalî Parkı’nda 25 Kasım dolayısıyla bir eylem düzenledi. Eylemde kadına karşı şiddet kınandı. Kürdistan Kadın Birliği üyeleri eylemde kadınların katledilmesini engelleyecek ulusal bir palanın geliştirilmesini ve kadına karşı şiddetin uluslararası yasalar kapsamında ele alınmasını istedi.

Kürdistan Kadın Birliği, kadın toplumsallığının şiddete karşı daha çok bilinçlendirilmesi ve kadın katillerinin cezalandırılarak hiçbir biçimde affedilmemesi gerektiğini söyledi.

Eylem ‘Kadına şiddete hayır, kadın katilleri cezalandırılsın’ sloganlarıyla sona erdi.