Moskova'da Kürt kadın konferansı

Moskova Kürt Kadın Organizasyonu-Viyan 6’ncı Olağan Konferansını gerçekleştirdi.

Rusya Federasyonu'nun başkenti Moskova’da faaliyet yürüten Moskova Kürt Kadın Organizasyonu-Viyan, 30 delegenin katılımıyla 6. Olağan Konferansını gerçekleştirdi. Moskova Kürt Kültür Evi’nde yapılan konferans Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. 

Saygı duruşunun ardından Viyan Organizasyonu'nun iki yıllık faaliyet raporu ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öncalan’ın kadın mücadelesine dönük farklı tarihlerde kaleme aldığı değerlendirmeleri okundu. Daha sonra özgür Kürt kadın mücadelesinin sinevizyonu anlatıldı. Divan seçiminden sonra konferansın açılış konuşması yapıldı. 

'EYLEMCİLERİN TALEBİNİ SAHİPLENİYORUZ'

Konferansın açılış konuşmasını Viyan Başkanı Tara Kadir yaptı. Kadir şunları söyledi: "Moskova’da Kürt kadınlarının kendini örgütleyebilmesi ve bu alanda Kürdistan’da yürütülen kadın mücadelenin sesi olabilmek için 2002 yılında kurulan Viyan Organizasyonu, 6. Konferansını gerçekleştiriyor. Bu konferans ile birlikte çalışmalarımızın geldiği düzey ve örgütlülüğümüzü tekrardan ele almak ve daha güçlü bir çalışma için organizasyonumuzu güçlendireceğiz. Kürdistan’da yürütülen kadın mücadelesinin Rusya’da sesi olmak ve bu çalışmaları bu alanda da geliştirmek bizim için önemlidir. Faşist, gerici Türk devletinin, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uyguladığı tecridi protesto etmek ve tecridin bir an önce kaldırılması Leyla Güven yoldaşımız öncülüğünde başlatılan açlık grevini de konferans adına selamlıyor ve başta Leyla Güven olmak üzere tüm eylemcilerin talepleri bizim talebimizdir diyoruz.”

Açılış konuşmasının ardından belirlenen gündem maddeleri çerçevesinde siyasal durum değerlendirmesi, faaliyetlerin değerlendirilmesi, seçim ile yeni seçilecek yönetimin iki yılık planlamasına başlandı. 

Siyasal gündemde yapılan değerlendirmelerde, AKP hükümetinin Kürdistan’da işlediği savaş suçuna dikkat çekildi. Ayrıca AKP-MHP ortaklığıyla toplumda Kürt düşmanlığının geliştirildiğine vurgu yapıldı. 

Diplomasi, Ekonomi, Eğitim, Gençlik ve Kültür-Sanat komitelerinin de oluşturulduğu konferansta kadınlar gönüllü olarak kendini komitelere önerdi.

'PKK VE ÖCALAN KÜRT HALKINI YENİDEN VAR ETTİ'

Konferansın kapanış konuşmasını ise Rusya Kürt Kadın Hareketi Başkanı Culyeta Aram yaptı. Konuşmasında Kürdistan’da faşist saldırılara karşı yürütülen özgürlük mücadelesine değinen Aram, şöyle konuştu: 

“Kürdistan Özgürlük Mücadelesi Önder Öcalan öncülüğünde çok zor koşullar altında takdire şayan bir mücadele ile Kürt halkını yeniden var etti. Bundan yıllar önce bizim burada Moskova’da bir araya gelip kendi dilimizle kendi özgür irademizle kendimize dönük kararlar alacağımızı söyleselerdi kimse inanmazdı. Fakat PKK ve PAJK’ın ortaya koyduğu mücadele ile bu mümkün oldu. Bugün bu mücadeleyi sonlandırmak ve yok etmek isteyen faşist eğilimler var. Bunların niyeti Kürt halkının köle gibi yaşaması ve onlara hizmet etmesidir. İradesiz, kendi gerçekliğini inkâr eden, özgürlüğün ne olduğunu bilmeyen bir Kürt yaratmak istiyorlar. AKP-MHP ortalığı buna dayanıyor. Önder Öcalan tüm bu faşist saldırıları boşa çıkardığı gibi mücadeleyi yükselterek Kürt toplumunu özgürleştiriyor. Faşist Türk devleti tüm imkanlarıyla buna karşı çıkıyor ama özgür insan iradesi her zaman üste çıkıyor. Önderliğimize tecrit ile onu cezalandırmak istiyorlar. Fakat başta kadınlar olmak üzere, toplumun her kesimi mücadeleyi yükselterek TC’nin bu kirli planlarını boşa çıkarmalıdır. Leyla Güven, Nasır Yağız, İmam Şiş, Strasbourg ve Türkiye zindanlarında aralarında milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda devrimci bu kirli siyaseti protesto etmek için bedenini ölüme yatırmış bulunuyor. Konferans adına bu değerli mücadeleyi yürütenleri selamlıyorum."