Newaya Jin ‘Direnişin yol göstericileri’ manşetiyle çıktı

Aylık kadın Gazetesi Newaya Jin’ın 170. sayısı çıktı. ‘Direnişin yol göstericileri’ manşetinin tercih edildiği Mayıs sayısı Kürdistan ve dünyanın birçok merkezinde süren açlık grevi eylemlerine odaklandı.

Yeni sayıda, ‘Barış Anneleri ile Cumartesi Anneleri’nin adalet mücadelesi, ekonomik kriz ve işçi hareketinin direnişi, seçim sonuçları, sanat, bilim, sağlık gibi konular da yer alıyor.

Açlık grevleri gündemine ilişkin HDP Amed Milletvekili Dersim Dağ ve Zerya Gül’ün makaleleri ile Fadile Tok’un röportajına yer verildi. Kadınlar öncülüğünde devam eden direniş hamlesinin egemen sınırları özgürlük uğruna aştırttığına dikkat çekildi.

‘ANA SOYLU GELENEĞİN KÜLTÜR TAŞIYICILARI’

Leyla Güven ve direniş yoldaşlarının bu çağın öncülüğünü yapan hakikat temsilcileri olduğunu yazan Zerya Gül, Leyla’laşmayı bir yaşam ve mücadele biçimine dönüştürmeyi zulüm düzenine karşı koymanın tek seçeneği olduğunu vurguluyor.

Gebze başta olmak üzere birçok merkezde barış annelerine dönük devlet saldırısını ise Rojda Yıldırım yorumladı. Analara saldıran, itip kakan “adamlar”ın güncellenmiş Enki’nin öfkesini taşıdığını belirten Yıldırım, analar destur vermezse yaşam biter” diyor.

GALATASARAY’DAKİ 24 YILLIK SESSİZ ÇIĞLIK

1995’ten bu yana sürdürülen ve 735’inci haftasını geride bırakan Cumartesi Anneleri eylemini Gazeteci Nezahat Doğan kaleme aldı. Doğan, 24 yıllık adalet mücadelesini, eylemin fitilini ateşleyen Ocak ailesinden Galatasaray’daki hak mücadelesinin ikinci kuşağı olan Maside Ocak ile konuştu.

KRİZİN FATURASINI KADINLAR ÖDEMEYECEK

31 Mart yerel seçimlerinin kadın okumasını ve politik sonuçlarını SAMER’den Yüksel Genç yaptı. Kürtlerin seçimlerin kilit aktörü olduğunu hatırlatan Genç, cinsiyet eşitliği konusunda sınıfta kalan siyasi partilerin kadın temsiliyet oranlarına da dikkat çekti.

Türkiye’de geçmişten günümüze hak gaspına uğrayan işçi sınıfının mücadelesine odaklanan gazeteci Necla Demir ise, ekonomik kriz dönemlerinde ilk gözden çıkarılanların kadınlar olduğunu aktardı. Kadın işçilerin nabzını tutan Demir, kadınların krizin sebebinin kendileri olmadıklarını, dolayısıyla faturasını da ödemeyecekleri konusunda kararlı olduklarını belirtiyor.

Newa; Utamara Kadın Buluşma Merkezi çalışanlarından sosyal-pedagog Sandra Kreil ile yaptığı söyleşide kurumun bir yıllık çalışma, proje ve hedeflerini değerlendirdi.

SÖMÜRGECİLİĞE KARŞI KÜLTÜREL DİRENİŞ

Gazetenin kültür sayfasına yazan Kürt sanatçı Deniz Deman da tarihten güncele sanatın oynadığı rolü yorumladı. Kürt sanatının sömürgeci politikalara karşı hep direnişte olduğunu hatırlatan Deman, Kürt, kadın, devrimci ve sanatçı kimliği ile Kürt tarihinde izler bırakan Hozan Mizgîn’in bıraktığı devrimci sanat geleneğine dikkat çekti.

Bermal Çem de aynı konuyu benzer minvalde yorumlayarak dil, kimlik ve kültür üzerindeki asimilasyon politikalarına dikkat çekti.

BİLİMDEN MÜCADELEYE…

Mayıs sayısında; Zana Çoban’ın ‘Enerjinin maddeye yolculuğu…’, Evin Zilan’ın ‘Lehiyê herê zêde jin bandor kir’ makaleleri ile, Lîlyan Çiya’nın Afganistan kadın mücadelesi tarihçesine ilişkin hazırladığı dosya ve Arjin Newroz’un ‘Yağmurun hikmeti’ anı yazısı da yer aldı.