Newaya Jin: Dünya kadınları buluştu

2005’ten bu yana aylık periyodla Avrupa’da yayın yapan kadın gazetesi Newaya JIN’in 164. sayısı çıktı.

Kasım sayısında; 6-7 Ekim’de Frankfurt’ta gerçekleştirilen “Yapım Aşamasındaki Devrim” Uluslararası Kadın Konferansı’na odaklanan gazete, konuyla ilgili delegelerin görüşlerinin yanı sıra, yorum içerikli izlenimlere yer verdi.

MÜCADELEYİ YÜKSELTME ZAMANI

164. sayıda Newa’nın geniş yer verdiği diğer bir gündem ise, ’25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü.’ Konuya dair yazan Kürt Kadın Hareketi yetkililerinden Çiğdem Doğu, kadın sorunsallığının nedenlerini irdeleyerek, kadının özgürlük sisteminin inşasına vurgu yapıyor.

Benzer konuya dair yazan Kürt Kadın Hareketi aktivistleri Şükran Sincer ve Dilda Roj ise Avrupa’da artan kadın katliamlarının nedenlerine mercek tutuyor. Bu cinayetlerin altında bir HAYIR’ın olduğu tespiti yapılarak, ortak mücadelenin ihtiyacına dikkat çekiliyor.

‘KÜRT ZAMANI’

27 Kasım, Kürt Özgürlük Hareketi’nin çıkış koşullarına dair yazan KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Zilar Stêrk ise, Kürtlerin yeni yüzyıldaki siyasal kaderine değiniyor. Yarım yüzyıllık mücadele sürecini ‘Kadın merkezli Kürt zamanı’ olarak tanımlayan Stêrk, siyasal, toplumsal ve sosyolojik etkilerini değerlendirdi.

Aynı konuyu gazetenin Kürtçe sayfalarında yorumlayan Avrupa Kürt Kadın Hareketi aktivisti Xanim Engizek de eşitlik ve özgürlüğün, özgür kadın kimliği ile inşa edilebileceğinin altını çizdi. 

‘ÖCALAN KIRMIZI ÇİZGİ’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecride ilişkin genç kadınların görüşlerine geniş yer veren gazete, gençler açısından Sayın Öcalan’ın kırmızı çizgi olduğunu aktarıyor. Tecridi sessizlikleriyle onaylayan CPT, AK, AP gibi uluslararası kuruluşlara tepki gösteren genç kadınlar, Kürt gençlerine ‘Seri Hilde’ çağrısı yaptı.

DİRENENLERİN DESTANI

Newa, 164. sayısında, Ekim ayında Mezopotamya Yayınları tarafından basımı yapılan “Bulut Yağmuru” kitabının yazarı Deniz Bilgin ile söyleşiye de yer verdi. Omedya Welat, Kobanê Direnişi’ne dair yaşanmış hikayeleri kapsayan kitaba dair merak edilenleri Bilgin’e sordu.

Gazetenin Toplum Yaşam sayfasında ise Medya Doz’un, 15 Ağustos 2018’de Dersim’de yaşanan bir çatışmada yaşamını yitiren YJA Star gerillası Jindar Ezgi’ye (Pınar Yıldırım) dair anı yazısına yer verildi. Jindar’ın, “Soykırım gerçekliğine isyan eden bir komutan” olduğunu belirten Doz, O’nu “Bilinci net, duyguları sade, gülüşü asude bir devrimci” olarak tanımlıyor.

‘ARMAĞAN EKONOMİSİ’

Kasım sayısında ayrıca Nurhaq Gulbahar’ın ‘Şîdet li ser hebûna jinê ye’ yazısının yanı sıra, gazetenin yazarlarından Çarçel Engizek’in ‘Armağan ekonomisi, Zerya Gül’ün ’27 Kasım ve kadın devrimi’, Evîn Zîlan’ın ‘Hilbijartın û encamên wê’ makalelerine yer verildi.