’Nujiyan dürüst bir emekçiydi’

Gazeteci Sara Xwinda, özgür Kürt basını şehidi Nujiyan Erhan’ın bütün olanaksızlık ve zorluklara rağmen durmadan çalışan dürüst bir basın emekçisi olduğunu söyledi.

Gazeteci Sara Xwinda, özgür Kürt basın geleneğinin uzun soluklu emekçilerinden Nujiyan Erhan’ın, Türk devletinin talimatıyla KDP tarafından Xenasor’a salınan çetelerin saldırı sırasında mesleğini icra ederken bilinçli olarak hedef alınıp şehit edildiğini vurguladı.

Gazeteci Sara Xwinda, Özgür Basın şehidi Nujiyan Erhan’ı anlattı. Nujiyan Erhan’ı ilk defa Zagros’un büyüleyiciliğinde tanıdığını; duruşu, yüzündeki gülümseyiş ve cana yakınlığıyla ilgisini çektiğini belirten Xwinda, “Onunla Avaşin sularına kadar beraber yolculuk yapmıştık. İlk defa tanışıyor olmamıza rağmen çok samimi ve içten bulmuştum. Sakine Cansız'ın belgeselini yapmak için Zagroslara gelmişti. Yeni gelmesine rağmen alandakileri kendisine hayran bırakmıştı” dedi.

ZAGROSLARDAN SONRA ŞENGAL

Zagroslardaki ilk karşılaşmanın ardından Kürdistan’ın başka bir coğrafyasında Şengal’de karşılaştığını ifade eden Xwinda, şöyle devam etti: “Şengal alanında çalışma yürüttüğümüz süreçlerde tekrar Nujiyan arkadaşı gördüm. 2015’te Şengal alanına gelmişti. Bir kadın olarak Şengal'deki katliamı hiçbir şekilde kabullenemedi ve sindiremedi. Şengal alanında katliam yürütenlere karşı çok öfkeliydi. Öfkesi, Şengal alanlarına yol almasını sağladı. Şengal'de yaşanan tüm kirli gerçekleri gün yüzüne çıkarmak için büyük bir azim ve çabayla çalıştı. Nujiyan, özgürlüğe çok bağlıydı. Özgürlüğe bağlılığı onu toplumsallaştırdı ve toprağıyla bütünleştirdi. Bu özellikleriyle hem savaşçıların hem de halkın sevgisini kazanmıştı.”

GECE GÜNDÜZ ÇALIŞTI

En zorlu alanlarda çok cesaretlice yer alıp savaşın en yoğun olduğu zamanlarda savaş muhabirliği yaptığını; yaşananların hem toplumsal hem de askeri boyutuyla yansıttığını kaydeden Xwinda, şöyle konuştu: “Şengalli kadınların intikamını kalemiyle almak istiyordu ve bunu çok cesurca oturduğu masanın başından yapmıyordu en tehlikeli çatışmaların olduğu noktalarda özgürlük savaşçılarını takip ediyor, Şengal’de yaşanan gerçekleri an an, gün gün kamuoyuna aktarıyordu. Şengal sürecinde hiç durmadan, yılmadan ve bu kadar koşulsuzluğa rağmen hakikatleri gün yüzüne çıkarmak için gece gündüz uyumadan, dinlenmeden, soluksuzca çalıştı.”

DÜRÜST BİR EMEKÇİYDİ

Şengal’de şehit Nujiyan Erhan ile çalıştıkları dönemde olanaksızlık ve iklimin zorluklarına dikkat çeken Xwinda, “Şengal’in hem sıcağı hem de soğuğu çok kurudur. Kışı çok serttir bıçak gibi keser, yazları ise kavuran bir sıcaklığı vardır. Neredeyse sadece yaz ve kış var. Kış aylarıydı. Havalar o kadar soğuktu ki kemiklerimize işleyen ve titreten bir soğuktu. Heval Nujiyan bir araya naylondan yaptığı bir yerde kalıyordu. Her türlü koşulsuzluğa rağmen özgürlüğe tutkulu olması bu koşulları ona bir gerekçe yapmıyordu. Hiç durmadan çalışıyordu. Capcanlı çok güzel bir insandı. Dürüst, emekçi ve hedeflerine bağlıydı. Bize her zaman örnek olacaktır.”

BİLİNÇLİ OLARAK HEDEF ALINDI

Gazeteci Sara Xwinda, Nujiyan Erhan’ın bilinçli olarak hedef alındığını vurgulayarak, şöyle izah etti: “3 Ağustos Katliamı sırasında KDP gerçekliğini ilk ortaya çıkaranlardan biri kadın özgür basın emekçileriydi. Bunu hiçbir zaman sindiremeyen zihniyet, sürekli kadınları hedef aldı. AKP ve KDP işbirliğiyle 3 Mart’ta Xanesor Katliamı gerçekleştirildi ve özellikle de burada gazeteciler, başta da kadın gazeteciler hedef alındı. Nujiyan arkadaşın suikast edilişi sıradan değildir, bilinçli bir şekilde hedef alındı ve böyle bir katliam gerçekleştirildi. Çete zihniyeti, gerçekleri aktaran Nujiyan Erhan’ı direkt hedef aldı.”

ÖFKEMİZİ DAHA DA ARTTIRDI

Nujiyan Erhan’ın katledilmesinin öfkelerini daha da arttırdığını; hemen ardından kadın savaş muhabirlerinin çoğaldığını aktaran Xwinda, “Nujiyan arkadaşın katledilmesini hiçbir zaman unutmayacağız. Her yerde Nujiyanlar yetişecek ve her yerde kadın basıncılar gerçekleri ortaya çıkarmak için daha fazla çaba harcayacak. Gerçekleri her zaman gün yüzüne çıkarmak için mücadele yürüteceğiz” şeklinde konuştu.