Ozan Canê için Alman dışişleri bakanlığına başvuru

Erdoğan rejiminin rehinlerinden olan Alman vatandaşı Kürt sanatçı Ozan Canê’nin serbest bırakılması için Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut, Alman dışişleri bakanlığına başvurdu.

Köln’de yaşayan Kürt sanatçı Ozan Canê, 24 Haziran seçimlerinde HDP’ye destek vermek için Türkiye’ye gitmişti. HDP’nin Edirne’deki mitingi sırasında 23 Haziran günü gözaltına alınan Ozan Canê, DAİŞ’e karşı YPG/YPJ’nin verdiği mücadeleyi anlatan bir filmde oynadığı filmden suçlanmıştı.

Hakkında 13 yıl hapis cezası istenen Ozan Canê’nin serbest bırakılması için Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut, Alman dışişleri bakanlığına yazılı başvurdu. Ozan Canê’nin sağ salim Almanya’ya dönmesi için bakanlığın harekete geçmesini isteyen parlamenter Akbulut, Kürt sanatçının uluslararası anlaşmaların tanıdığı konsolosluk haklarının yararlanması için girişimde bulunmasını talep etti.

Erdoğan rejiminin Alman vatandaşı rehineleri arasında bulanan Kürt sanatçı Ozan Canê geçtiğimiz ay başbakan Angela Merkel’e göndererek, cezaevinde kötü koşullarda tutulduğunu bildirmişti. Dışişleri bakanı Heiko Maas ise Türkiye’deki cezaevlerinde tutulan vatandaşların serbest bırakılması için girişimlerde bulunma sözü vermiş, fakat bu sözler Erdoğan’ın Almanya gezisi sonrası unutulmuştu.

Alman Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği bilgilere siyasi amaçlı suçlamalardan dolayı Türkiye’de şu anda 5 Alman vatandaşı cezaevinde. Ancak bu sayının daha fazla olduğu belirtiliyor. Çünkü çoğu zaman Türk makamları gözaltına alınan veya tutuklanan Alman vatandaşları hakkındaki bilgileri çok geç Alman hükümetine bildiriyor.

ALMANYA’DAN SOSYAL MEDYA UYARISI

Bu arada Alman dışişleri bakanlığa da Türkiye’ye seyahat etmek isteyen vatandaşlara yönelik uyarılarını yeniledi. Yeni uyarıda özellikle sosyal medya hesaplarında Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıtı paylaşımlar yapan kişilerin “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasına maruz kalabilecekleri belirtildi.