PAJK: İran'da yükselen kadın devrimiyle bütünleşerek eylemleri yükseltelim

PAJK Koordinasyonu: Tüm Kurdistan parçalarında ve yurt dışında yaşayan kadınlar ve halkımızı, İran’da yükselen kadın devrimiyle güçlü bütünleşerek eylemlerini sürdürmeye ve yükseltmeye çağırıyoruz.

PAJK Koordinasyonu, “Özgür yaşamın ve yeni demokratik sistemin manifestosu olan JIN, JIYAN, AZADÎ sloganı Kurdistan’dan yükselerek tüm Ortadoğu’da yankılanmaktadır” dedi.

PAJK açıklamasında şu hususlara yer verildi:

“Jina Emini, Şiler Resuli ve halk serhildanlarında yaşamını yitirenleri devrim şehitleri olarak saygı ve minnetle anıyor, diktatör İran rejimini kınıyoruz. Kadınların katledilmesi ilk olmayıp Şirin Elemholi ve daha yüzlerce Kürt devrimci, siyasetçi kadın ve erkek, İran rejimi tarafından idam edilmiştir, hala yüzlercesi de tutukludur.

İran rejimi, tamamen cinsiyetçi, ataerkil ve zorba bir sistem olarak sadece politik uygulamalarıyla sorunlu değil, bir bütün rejim olarak problemlidir. Kadın düşmanı olup özgürlük karşıtıdır, demokrasi karşıtıdır. Kadın şahsında gelişen saldırı, tüm Kürtlere, İranlı tüm halkımıza yönelik saldırıdır. Jina Emini’nin katledilmesi ardından yükselen JIN, JIYAN, AZADÎ sloganıyla ayağa kalkan kadınlar, halklar topyekün direnişle sistemi kökten sorgulayarak demokratik değişim istemektedir. Rojhilatlı-İranlı kadın ve halklarımızın özgürlük iradesini, duruşunu selamlıyoruz.

'JIN, JIYAN, AZADÎ' SLOGANI DEMOKRATİK SİSTEMİN İNŞA MANİFESTOSUDUR

Kadının özgürlüğü yaşamın özgürlüğü olduğu bilinciyle kadınların öncülüğünde hep birlikte ayağa kalkan Kürt, Fars, Azeri, Beluc halklarımız kendi demokratik kaderini belirleme gücündedir. Hızla yayılan halk serhildanları bu anlamda büyük tarihsel değerdedir. Bu yaşanan bir kadın devrimidir, toplumsal devrimin gerçekleşeceğinin de göstergesidir. Rojhilate Kurdistan’dan İran geneline yayılan halk serhildanları, diktatör İran İslam rejimine karşı özgürlük isyanıdır. İran semalarında yükselen ‘’JIN JIYAN AZADÎ!’’   “DİKTATÖRE ÖLÜM!’’ sloganları tarihsel özgürlük çıkışıdır. Kadın katliamının toplumun, yaşamın katliamı olduğu bilinciyle atılan JIN, JIYAN, AZADÎ sloganı geri dönüşü olmayacak bir ayaklanmanın yeni bir demokratik sistem inşasının manifestosudur.

ÖZGÜRLEŞME SÜRECİNE GİRİLMİŞTİR

Artık geriye dönüşü olmayacak özgürleşme sürecine girilmiştir. Kadın öncülüğünde gelişen toplumsal halk hareketinin, sonuç alıncaya kadar sürdürülmesi kaçınılmazdır. İran’da demokrasi ve özgürlük kadın öncülüğünde gelişen toplumsal ayağa kalkışla gerçekleşme yoluna girmiştir. Kadın devrimiyle, İran demokratik devrimini sağlamanın zamanıdır. Baskıcı, zorba rejimin tüm saldırı ve yönelimlerine karşı zafere kadar direniş esastır. Bu anlamda alanların terk edilmemesi, direnişin yükseltilerek sürdürülmesi son derece önemlidir.

İran’da yükselen özgürlük haykırışı şimdiden Ortadoğu ve dünyada yankısını bularak destek görmektedir. Ortadoğu’daki tüm kadınlar bu devrimsel ayaklanmayı kendi devrimi olarak görüp ilham almakta ve yeni devrimlere yürümektedir. Kadınlar, nerede olursa olsun cinsiyetçi, diktatör, statükocu rejimlere karşı mücadele bayrağını hep birlikte yükselterek 21. yüzyılı kadın yüzyılı yapmada kararlıdır. Bu anlamda tüm Kurdistan parçalarında ve yurt dışında yaşayan kadınlar ve halkımızı, İran’da yükselen kadın devrimiyle güçlü bütünleşerek eylemlerini sürdürmeye ve yükseltmeye çağırıyoruz. Partiya Jina Azad Kurdistan-PAJK olarak kadınların, halkımızın yanındayız. Rojhilat Kurdistan ve İranlı kadınlarımız yalnız değildir.

Rojhilatlı-İranlı kadınlarımızın, halklarımızın özgürlük coşkusu tüm Kürdistanı sarmıştır. Rojava, Bakur’da gelişen sahiplenme özgürlük ve yurtseverlik tutumudur. Kadının yaşamla, yaşamın özgürlükle buluşmasına en fazla ihtiyaç olan yerlerin başında Başûrê Kurdistan gelmektedir. Başûrê Kurdistan kadınlarının Rojhilat ve İranlı kadınları güçlü sahiplenmeye, sesine ortak olmaya, demokrasi ve özgürlük nehrine katılmaya, kadının birlik tutumuyla sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz.”