Paris’in ünlü meydanında 'Jin, jiyan, azadî' sloganı yükseldi

République meydanında bir araya gelen kadın hareketleri ve siyasi partiler, İran devletinin halk üzerindeki baskısını sona erdirmek için uluslararası dayanışmanın kitlesel olarak geliştirilmesi çağrısında bulundu, hükümetin sessizliğini kınadı.

Fransa Kürt Kadın Hareketi-TJK-F, Fransız ve İranlı kadın hareketleri ile birlikte "Jin, jiyan, azadî" sloganı ile İranlı ve Rojhilatlı kadınlarla dayanışmak amacıyla Fransa’nın başkenti Paris’in République meydanında bir araya geldi.

 Fransa Ulusal Kadın Koordinasyonu, Demokrat İranlı Kadınlar Derneği ve Paris Kadın Evi öncülük  ettiği eyleme çok sayıda feminist kurum ve siyasi parti de destek sundu. Eyleme Paris Büyükşehir Belediye yöneticileri ile 11. ve 19. bölge belediye yöneticileri de katılım sağladı. 

Saat 18.00'da Paris République meydanında İran direniş şarkıları ile start alan eylemde TJK-F, İranlı Demokrat Kadınlar Derneği, Fransa Ulusal Kadın Koordinasyonu, SOS Racisme,  MRAP, Solidaires Sendikası ve çok sayıda seçilmiş isim söz aldı.

“Jin, jiyan, azadî” sloganının yükseldiği eylemde, "Biz feministler yüksek sesle ve net olarak Jîna Emînî’nin 15 gün önce öldürülmesinin  ardından birçok şehirde gösteri yapan İranlı kadınlarla dayanışmamızı teyit ediyoruz" denildi.

Dünyanın her yerinde olduğu gibi İran'da da kadınların özellikle örtünme ve görünmez olma zorunluluğu ile bedenlerinin kontrolüne tabi tutulmasını kabul etmiyoruz" diyen kadın hareketleri, Macron'un sağır edici sessizliğine son vermesini ve İran'daki kanlı baskıyı kınamasını talep etti, hükümetin sessizliğini de kınadı. 

İran'daki baskıyı sona erdirmek için uluslararası dayanışmanın kitlesel olarak geliştirilmesi çağrısında bulunan kadın hareketleri, diktatörlere karşı mücadeleyi yükseltme çağrısını yineledi. 

CDK-F Dış İlişkiler Sözcüsü Berivan Fırat ise, jin, jiyan, azadî sloganının 40 yıllık mücadele içerisinde doğduğunu belirterek, şimdi ise tüm halkların birlikte özgür yaşama talebinin sembolü olduğunu vurguladı.

Eylem, İran devletinin son 24 saatte yaptığı saldırılar konusunda verilen bilginin ardından sloganlarla son buldu.