Peru’da zorla kısırlaştırılan yüz binler için adalet umudu

Peru’da eski diktatör Fujimori’ye karşı açılan bir dava, ülkede zorla kısırlaştırılan yüz binlerce kadın için de adalet beklentisini arttırdı.

1990-2000 yılları arasında Güney Amerika ülkesi Peru’yu yöneten Alberto Fujimori döneminde çıkarılan aile planlaması yasasının 5 mağduru eski diktatöre dava açmıştı. 5 kadının açtığı davanın adalet bekleyen diğer kadınlar için önemli olduğu bildiriliyor.

DÜNYA BANKASI KREDİYLE DESTEKLEMİŞTİ

Fujimori döneminde 1996 yılında çıkarılan bir aile planlaması yasasıyla, ülkede kadın başına 3,4 çocuk olan doğum oranlarının 2000 yılına kadar 2,5’e düşürülmesi hedeflenmişti. Tüp ligasyonu denilen kısırlaştırma yöntemiyle 300 bini aşkın kadın kısırlaştırılırken, 20 bin erkek de benzer şekilde zorla kısırlaştırılmıştı.

O dönemde Dünya Bankası’nın 150 milyon dolarlık bir krediyle desteklediği ‘aile planlaması’ yasası yüz binlerce kişinin isteği dışında kısırlaştırılmasının önünü açmıştı.

YERLİ HALKLAR DA HEDEFLENMİŞTİ

Diktatör Fujimori’ye karşı davayı Amazonlar’da yaşayan Yerli 5 kadın tarafından açıldığı biliniyor. Ancak aile planlaması yasasının uygulanması sırasında ‘gönüllülük’ ilkesinin geçerli olduğu savunulurken, birçok bölgede özellikle okuma yazma bilmeyen Kızılderili kadınların hedeflendiği tahmin ediliyor.

10 yıllık iktidarındaki katliamları nedeniyle aldığı hapis cezası geçtiğimiz yıl ‘sağlık sorunları’ gerekçe gösterilerek affedilen Alberto Fujimori’ye karşı açılan davada ayrıca dönemin Sağlık Bakanı’nın da aralarında olduğu 3 bakanın da yargılanması isteniyor. Zorla kısırlaştırma politikasının mağdurlarının 2000’li yılların başında açtığı bir diğer davada ise sonuç alınamamıştı.

Son olarak 2015 yılında Peru hükümeti tarafından zorla kısırlaştırılan bireylere ilişkin bir ulusal kayıt sistemi hayata geçirilmişti.