Qamişlo kantonunun üç kentinde Paris katliamı protestosu

Paris katilamı yıldönümünde, Rojava’nın Tirbespiyê, Qamişlo ve Amûdê kentlerinde düzenlenen kitlesel eylemlerle protesto edildi. Protestolar, “Sakine ve Avestaların ruhuyla faşizme karşı mücadelemizi yükseltelim” şiarıyla düzenlendi.

Tirbespiyê’de Arap, Kürt ve Süryani halklarından yüzlerce kişi, Kongreya Star binası önünde toplandıktan sonra Paris katliamında şehit düşürülen kadın devrimciler PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez’i andı, katliamcılara karşı öfkelerini dile getirmek için yürüyüşe geçti.

Yürüyüşte üç kadın devrimci ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini kaldıran halk, “Özgür kadın iradesiyle işgali yıkacağız” ve “Sakine ve Avestaların ruhuyla faşizme karşı mücadelemizi Yükseltelim” pankartlarıyla ilçenin kuzeyindeki Azadî meydanına doğru yürüdü.

Meydana ulaşıldığında miting düzenlendi. Burada Qamişlo Kanton Meclisi Eşbaşkanı Perwîn Yûsif bir konuşma yaptı. Paris katliamı komplosunun Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun devamı olduğunu belirten Perwîn Yûsif, bu komplonun Efrîn işgali günümüze kadar devam ettiğini kaydetti.

Yûsif, özgür kadın iradesini kırmayı amaçlayan katliamın amacına ulaşamadığını ve özgür kadın iradesiyle terörü ortadan kaldıracaklarını söyledi. Konuşmalar ardından miting sloganlarla sona erdi.

QAMIŞLO

Qamişlo’da da binlerce kişi, alanlara çıkarak Paris katliamını kınadı.

Qamişlo’da bugün binlerce kişi, Enteriyê bulvarında bir araya gelerek, “Sakine ve Avestaların ruhuyla faşizme karşı mücadelemizi yükseltelim” ve “Gençlik Sakinelerin intikamını alacaktır” yazılı pankartlarla yürüyüşe geçti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Cansız, Doğan ve Şaylemez’in posterlerinin kaldırıldığı yürüyüşte binler, “Jin, Jiyan, Azadî”, “Türk devlet işgalciliğine hayır!” ve “Katil Erdoğan” sloganlarıyla Şehit Delîl Sarûxan Şehitliği’ne doğru yürüdü.

Şehitlikte düzenlenen mitingde konuşan TEV-DEM Eşbaşkanı Zelal Ceger, “Paris katliamı ile Kürt halkına ve Öcalan’a yönelik komplo tekrarlanmıştır. Kadınlar, iradeleriyle katliamın intikamını alacaktır. Tüm dünya kadınları bu üç kadın devrimcinin öncülüğünde örgütleniyor. Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınlar, Sakinelerin ruhuyla devrimin öncüsü olmuştur” şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından miting, annelerin zılgıtları ve sloganlarla son buldu.

AMÛDÊ

Amûdê’de de “Sakine ve Avestaların ruhuyla faşizme karşı mücadelemizi yükseltelim” sloganıyla Kongreya Star ve PYD’nin organize ettiği yürüyüşte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve üç kadın devrimcinin posterleri taşındı.

Özgür Kadın meydanında başlayan yürüyüşte yüzlerce kişi sloganlarla üç kadın devrimciyi andı.

Şengal meydanına gelindiğinde düzenlenen mitingde Kongreya Star Sözcüsü Evîn Siwêd konuştu. Konuşmasında Sakinelere yönelik komplonun, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun devamı olduğunu belirten Evîn, işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarla Efrîn’deki gibi soykırım gerçekleştirmek istediğini söyledi.

Evîn, dünya kadınlarına seslenerek üç kadın devrimcinin izinde olma çağrısı yaptı.

Miting, Paris katliamcılarını ve işgalci Türk devletini kınayan sloganlarla son buldu.