Qamişlo ve Girkê Legê’de 8 Mart etkinlikleri

Qamişlo’da Demokratik İslam Kongresi Kadın Meclisi tarafından 8 Mart vesilesiyle bir açıklama yapılırken, Girkê Legê Kongra Star Koordinasyonu da bir serginin açılışını yaptı.

Demokratik İslam Kongresi Kadın Meclisi Qamişlo'nun Xelîc Mahallesi’ndeki binasının önünde açıklama yaptı.

Kongrenin Basın Ofisi Yönetimi üyesi Jiyan Ebas’ın okuduğu basın açıklamasında kadınların direnişi selamlandı ve kadın mücadelesinin öncülerinden; Roza Luxemburg, Sakîna Cansiz, Arîn Mîrakn, Rîhan Amûde, Yusra, Jîna Emîn, Zelal Zagros ve Sorxwîn Rojhilat anıldı.

Açıklamada kadın mücadelesinin, tarihteki mücadele mirasının bir sonucu olduğu ve saldırılarla yok edilemeyeceği vurgulandı.

Basın açıklamasında ataerkil sisteme karşı tüm dünya kadınlarına birlik ve ortak mücadele çağrısı yapıldı.

Qamişlo’da ayrıca aynı vesileyle Suriye Özgür Kadın Vakfı, genel merkezinde el sanatları sergisi açtı. Sergide 8 kadın, yaptıkları el ürünlerini sergiledi.

GIRKÊ LEGÊ’DE SERGİ

Girkê Legê Kongra Star Koordinasyonu da Mistefawiye Beldesi Meclisi binasında el sanatlarından oluşan şehit Faraşîn Baran'ın adına bir sergi açtı.

Terörle Mücadele Güçleri (YAT) üyesi Faraşîn Baran, 17 Mart 2023'te Güney Kurdistan’ın Süleymaniye kentinde yaşanan helikopter kazasında şehit düşmüştü.

Faraşîn Baran’ın annesi Nacde Osê tarafından serginin açılışı yapıldı. Yerel kültüre ait aletler ve giysiler sergilendiği etkinlikte, Kulîlkên Kurdistanê (Wurud Kurdistan) gurubu da "Kadınların Özgürlüğü" tiyatro ve  govend oyunlarını sundu.

Mistefawiye Beldesi Meclisi Eşbaşkanı Fatme Şêxo yaptığı konuşmada 8 Mart’ı kutlayarak "Bölgedeki kültürel mirasımızı korumayı ve bu kültürel mirasımızı yeni nesillere tanıtmayı amaçlıyoruz" dedi.