Rojava’da erkekler kadına yönelik şiddete karşı yürüdü

Qamîşlo ve Hesekê’de binlerce erkek, kadına şiddete karşı alanlara çıktı, "Kadınların hiçbir gerekçeyle şiddete uğraması ve öldürülmesini kabul etmiyoruz" dedi.

Qamişlo ve Hesekê’de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 20 Kasım’da başlatılan eylem ve etkinlikler sürüyor.

Binlerce erkek, alanlara çıkarak kadın direnişini selamladı, "Kadınlar özgür olmadan toplum da erkek de özgür olamaz" mesajını verdi.

QAMIŞLO

Qamişlo’da Şerq Kavşağı’nda bir araya gelen onlarca erkek, Soni Kavşağı’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte üzerinde, “Jin, Jiyan, Azadî”, “İçinde kadınların öldürüldüğü toplumlar özgür olamaz”, “Kadın katliamına hayır” yazılı pankartlar ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları taşındı.

Soni Kavşağı’nda konuşma yapan Demokratik Birlik Partisi (PYD) üyesi Ebdulkerim Ehmed, “Toplumumuzda şeref adı altında veya başka gerekçelerle kadınların öldürülmesini kabul etmiyoruz. Kadınlar toplumun yarısını oluşturuyor ve kadın özgürlüğü demek bizim özgürlüğümüz demektir” dedi.

Abdullah Öcalan’ın fikir ve felsefesi temelinde mücadele eden kadınların dünyaya örnek olduğunu söyleyen Ebdulkerim Ehmed, “Kuzey ve Doğu Suriye kadınları irade ve direnişleriyle erkek egemen zihniyeti aşabildi. Kadın özgürlüğünü savunma konusunda bütün toplumlara örnek olmalıyız. Bununla birlikte kadınların hak ve özgürlüklerini elde etmeleri için onlara destek vermeliyiz” ifadelerini kullandı.

AMÛDÊ

Amûdêli erkekler de bir araya gelerek ilçe merkezindeki Şehit Cîhad Meydanı’na doğru yürüdü. Yürüyüşte “Çocuk evlilikleri suçtur", "Kadına yönelik suçları durdurun", "Kadın Ölümüne Hayır", "Kadına yönelik şiddete karşı birlik olun” pankartları açıldı.

Şehit Aileleri Meclisi önünde mitinge dönüşen yürüyüşte konuşan Amûdê İlçe Meclisi Eşbaşkanı Mihemed Ehmed, yürüyüşe katılmalarının nedeninin kadınlara yönelik uygulanan şiddete dikkat çekerek toplum içerisinde kadınların özgürlüğünü güvence altına almak olduğunu belirtti.

Kürdistan genelinde kadınların mücadelesinin önemine değinen Mihemed Ehmed, şöyle konuştu: “Toplumun özgürleşmesi eve zincirlenen kadının özgürlüğüyle gerçekleşir. Annelerimiz, eşlerimiz ve çocuklarımızın önünü açmalıyız. Özgür ve demokratik bir topluma ulaşmak için kadınların mücadelesine destek veriyoruz. Kadın özgürleşmezse erkek özgürleşemez.”

GIRKÊ LEGÊ

Girkê Legê’de de onlarca erkek kadına yönelik şiddeti kınamak için alanlara çıktı.

Şehîd Xebat Dêrik Meydanı’nda bir başlayan yürüyüş ilçe merkezinde mitinge dönüştü. PYD adına konuşma yapan Mistefa Mam Xêr, kadının özgürlüğünün toplumun özgürlüğü olduğunu belirterek, “Adaleti sağlamak ve herkesin hakkının garanti altına alındığı bir toplumu inşa etmek için dünyadaki bütün kadınların yanındayız” dedi.

DÊRIK

Dêrîk’te yüzlerce erkek Azadî Meydanı’nda yürüyüşe başlayarak, Şehit Aileleri Meclisi önünde miting gerçekleştirdi.

Mitingde şehitlerin fotoğrafları ve “Hevrîn ve Zehra izinde mücadelemizi yükselteceğiz” pankartları taşınırken, kadınların direniş ve mücadelesine dair sloganlar atıldı.

Subhî İlyas, “Kuzey ve Doğu Suriye devriminin her anında yer alan kadınlar, direnişleriyle dünyaya örnek oldu. İşgal altındaki toprakların özgürleştirilmesi için büyük emek ve fedakarlık gösterdi” dedi.

HESEKÊ

Kadına yönelik şiddeti kınamak için yürüyen Hesekêli erkekler kadın öncülüğünde yürütülen özgürlük mücadelesinin Abdullah Öcalan’ın ideolojisi sayesinde tüm dünyada örnek olduğunu kaydetti. Aynı zamanda bütün halklara, iktidar ve egemen sistem zihniyetinden kurtulmaları çağrıları yapıldı.

Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadın hareketlerinin “Şiddeti yok etmek için işgale karşı mücadele et” şiarıyla düzenlediği yürüyüşe binlerce Hesekêli erkek katıldı.

Nasra Mahallesi’ndeki Önder APO Bahçesi önünde başlayan yürüyüşe, Hesekê sivil kurum merkezi üyeleri, siyasi partiler ve dindarlar katıldı. Yürüyüş belediye ve ekoloji komitelerinin bulunduğu Cûdî Kavşağı’nda mitinge dönüştü. Mitingde Önder Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ve Kongreya Star bayrakları açıldı.

“Şiddete hayır, öldürmeye hayır”, “Kadının katledilmesi cahiliyete dönüştür”, “Kadın katliamlarının önünde durmak toplumun görevidir” yazılı pankartların taşındığı yürüyüşte kadın mücadelesi selamlandı.

Yürüyüş yoğun katılımdan dolayı halk belediyesi önünde mitinge dönüştü. Mitingde kısa bir konuşma yapan Demokratik Birlik Partisi (PYD) üyesi Mistefa Ehemed, PKK’nin 43’üncü kuruluş yıl dönümünü kutlayarak, şunları kaydetti: “Bu yıl bütün bölge halklarının özgürlük ve başarı yılı olacak. Bu da Kürdistan dağlarındaki gerilla direnişi sayesinde olacak.”

Ardından söz alan PYD meclisi yöneticilerinden Abdulxenî Oso, kadın öncülüğünde başlayan özgürlük devriminin Abdullah Öcalan’ın fikir ve felsefesi sayesinde başladığını söyledi.

Abdulxenî Oso konuşmasının devamında bütün halklara egemen zihniyete karşı birlik olması çağrısı yaptı.