Rusya’da Kürt kadınlarından Efrîn için dayanışma çağrısı

Rusya’nın başkenti Moskova’daki Kürt kadın dayanışma örgütü Viyan, Türk işgali altındaki Efrîn’de kadınlara yönelik vahşete karşı Rusya ve uluslararası kamuoyunu duyarlılığa çağırdı.

Yazılı bir açıklama yapan Viyan, “Rojava Kürdistanı’nın Efrîn kantonu yaklaşık 3 yıldır işgal edilmiş durumda” diye hatırlattı.

Kantonun işgalinden bu yana bölgede “katliamlar, talan, kaçırılma ve tecavüz olaylarının sistematik bir şekilde devam ettiğini” kaydeden Viyan, “Türk devletinin yürüttüğü bu bilinçli politikaların temelinde burada yaşayan Kürtleri yerlerinden ve yurtlarından göç ettirilerek, yerlerine Suriye’nin başka bölgelerinden getirilen Arap ve Türkmenleri yerleştirildi” dedi.

Bu politikanın amacının bölgenin demografik yapısını değiştirmek olduğunu belirten Viyan, “Toplumu göçe mecbur bırakmak için kadınlara karşı kaçırılma, zorla evlendirme ve tecavüz yöntemlerini uygulamakta” tepkisinde bulundu.

Toplumu korkutmak, sindirmek ve göçe zorlamak için kadınların hedef alındığına dikkat çeken Viyan, “Moskova’da yaşayan Kürt kadınları olarak bu tecavüz uygulamalarının Kürt halkına karşı uygulanan jenosit politikaları çerçevesinde yürütüldüğünü ve bunu şiddetle kınadığımızı dile getiriyoruz” diye belirtti.

Viyan şu çağrılarda bulundu: “Başta Rusya olmak üzere tüm dünya kamuoyundan bu politikalara sesiz kalmamasını ve bir an önce buna müdahale edilmesini talep ediyoruz. BM, AB, sivil toplum kuruluşları, kadın hareketleri ve insan hakları örgütlerine Türkiye devletinin uyguladığı bu tecavüz politikalarına karşı tavır ve tutum almaları çağrısında bulunuyoruz.”