Rusyalı Canlı Kalkan eylemcisi: Sakine Rus

Uzun süre Kürtlerle ilgili araştırma yapan Sakine Rus, Kürdistan'daki direnişinin bir parçası olmak için Kandil'deki Canlı Kalkan Eylemi'ne katıldığını belirtti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın başlattığı özgürlük mücadelesi sadece Kürtler için değil tüm ezilen halkları kapsıyor. Geçmişten bu yana katliam ve soykırımlarla karşı karşıya kalan Kürt halkı, tüm zorlu aşamaları birlik ve evrensel bir mücadeleyi esas alarak aştı. Kürtlerin 40 yıllık geçmişinden bugüne farklı devletlerden özgürlük mücadelesine binlerce enternasyonalist katıldı. Kandil'de süren Canlı Kalkan Eylemi'ne katılan Sakine Rus da bunlardan biri. Kendini anarşist ve entenasyonalist olarak tanımlayan 20 yaşındaki Sakine, Rusya’da yaşıyor. Uzun süre Kürtlere ilgili araştırma yapan Sakine, Kürtlerin mücadeleci yönünü benimser ve Kürtleri yakından tanımak için Rusya'da yaşayan Kürtlerle iletişime geçer.

'SAKİNE CANSIZ'IN KİTABI BENİ ÇOK ETKİLEDİ'

Özgürlük Mücadelesi'nde büyük bir emeği olan Sakine Cansız’ın "Hep kavgaydı yaşamım" adlı kitabını okuyan Sakine Rus, bu kitaptan çok etkilendiğini ve uzun süre Rusya'da bulunan Kürtlerin düzenlendiği eylemlere katıldığını belirtti.

Sakine Cansız'ın kitabını okuduğunda çok etkilendiğini söyleyen Sakine Rus, Kadın Özgürlük Mücadelesi hakkında düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi: "Benim için en büyük kaynak Sakine Cansız oldu. İlk kitabını okuduğumda çok etkilendim. Kadına yaklaşım tarzı ve özgürlük anlayışları çok ilgi çekici. Tabi bunun yanı sıra toplumun özgürlüğünü esas almaları çok önemli. Şunu çok rahat söyleye bilirim ki, Sakine Cansız tüm dünya kadınları için bir sembol niteliği taşıyor. Bunun bir örneği de benim ve bunun için de adımı Sakine koydum."

KÜRT KADINLARI ÇOK CESARETLİ

Türk devletinin işgaline karşı Efrîn'de sergilenen direnişten çok etkilendiğini kaydeden Sakine Rus, Kürdistan topraklarını görmek ve Canlı Kalkan Eylemi'ne katılmak için Kandil’e geldiğini vurguladı. Sakine Rus eyleme ilişkin şunları ifade etti: "Sosyal Medyada Türk devletinin Kürt toprakları üzerinde gerçekleştirmek istediği işgal girişimini hep takip ediyordum. Türk devleti güzelim dağları bombalıyor. Adaletsiz ve ciddi bir faşizm uyguluyor. Burada Kürt gençleri toprakları için Canlı Kalkan olmuşlar. Ben de bu direnişin bir parçası olmak istedim ve buradayım."

Kürt kadınlarının çok cesaretli olduğunun altını çizen Sakine Rus konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Kürt kadınları toprakları için ve aynı zamanda tüm kadınların özgürlüğü için mücadele ediyor. Sakine Cansız şahsında tüm kadınların direnişine hayranlık duyuyorum. Sakine Cansız’ın mücadelesini sahiplenmek benim için bir onurdur."