Salih: Nobel Barış Ödülü tüm Iraklılar için bir onurdur

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Êzidî Kürt Nadia Murad’a Nobel Barış Ödülü verilmesinin “terörizme karşı savaşan tüm Iraklılar için bir şeref” olduğunu belirtti.

Irak’ın yeni Cumhurbaşkanı Berhem Salih, 2014 yılında DAİŞ çetelerinin cinsel köle olarak kullandığı 25 yaşındaki Nadia Murad’ı Nobel Barış Ödülü verildikten telefonla aradı. Murad’ı kutlayan Salih, bu ödülün “terörizme ve dinsel hoşgörüsüzlüğe karşı savaşan tüm Iraklılar için bir şeref” olduğunu belirtti.

Twitter üzerinde bir mesaj paylaşan Salih, ödülün Êzidîlerin “umutsuz durumunun tanınması” anlamına geldiğini sözlerine ekledi.

İlk kez bir Kürt ve aynı zamanda bir Irak vatandaşı Nobel ödülü alıyor. Mevcut durumda Almanya’da yaşayan Nadia Murad, Kongolu doktor Denis Mukwege ile birlikte Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.

Murad, 2014’te DAİŞ çeteleri Şengal’e saldırdığında alıkonulan binlerce kadın ve kız çocuğu arasında bulunuyordu. Murad daha sonra çetelerin elinden kaçmayı başarmıştı.

Irak’ta Êzidîleri savunan sivil toplum örgütü Yazda, “Bugün DAİŞ’in işlediği soykırımlar ve vahşete maruz kalan Êzidîler ve diğer azınlıklar için özel bir gündür” dedi.

Altı kardeşi ve annesi DAİŞ çeteleri tarafında katledilen Murad, 2016 yılında BM’nin İyi Niyet Elçisi olarak seçilerek, insan ticaretinin kurbanlarına dikkat çekmekle görevlendirildi.