Serhad: Kadın örgütlendikçe erkek değişime mecbur kalıyor

PAJK Koordinasyon Üyesi Ronahi Serhad, "PKK ile ortaya çıktı ki kadın mücadelesi örgütlendikçe erkeğin dönüşümü gerçekleşecektir" dedi.

Stêrk TV’de yayımlanan ‘Rojeva Jin’ programına konuk olan PAJK Koordinasyonu Üyesi Ronahi Serhad, PKK'nin kuruluş yıl dönümü vesilesiyle, 40 yıllık mücadelede kadınların rolü ve değişim-dönüşümünü değerlendirdi.

PKK’nin ideolojik, askeri ve politik bir parti olmasının yanında felsefi ve toplumsal olduğunu da vurgulayan Serhad, PKK’nin çıkış sebebinin yok sayılmaya başlayan Kürdün varlık-yokluk meselesi olduğunu belirtti. Serhad, yanlış yansıtılan, inkâr üzerine gelişen tarihe karşı bir tarih bilimi olarak ortaya çıktığını ve gerçek tarihi gün yüzüne çıkardığını söyledi.

PKK’nin kuruluşuyla kadın özgürlüğünün örgütlenmesini de kalıcılaştırdığını vurgulayan Serhad, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın diğer devrim deneyimlerinden farklı olarak kadının yaşadığı sorunları da bir sınıf sorunu, bir ulus sorunu olarak görüp bunun mücadelesine girdiğini kaydetti. Ronahi Serhad, Öcalan'ın uluslararası çapta Kürt kadın mücadelesinin tanınmasını sağladığına dikkat çekti.

'ERKEK DEĞİŞİME MECBUR KALIYOR'

Serhad, Öcalan’ın klasik erkek ve köleleştirilmiş kadına karşı verdiği mücadelede onlarca çözümleme yaptığını dile getirerek, “Rêber Apo, sadece bizleri değil, toplumu topyekûn değiştirmek için büyük bir gayret içerisinde ve oldukça radikaldi. Televizyonlarda canlı yayında bile erkeklerin eşlerine, kızlarına olan yaklaşımlarını eleştirir ve ilkelerinden taviz vermezdi” dedi. Serhed, erkeği dönüştürme ile ilgili, “Erkeği dönüşterecek güç kadının örgütlülüğüdür. Kadın örgütlendikçe, erkek bunun farkına varıyor ve değişime mecbur kalıyor” diye belirtti. 

'SARA, KADINLARA CEVAP OLUYORDU'

Kürt Özgürlük Hareketi’nin kuruluşundan şehit düşene kadar devrimci mücadelede ön saflarda yer alan Sakine Cansız'ın (Sara) rolüne de işaret eden Serhad, “Sara arkadaşın klasik aileyi, klasik erkeği-kadını, klasik evliliği reddi için verdiği mücadele kadınlara 'nasıl özgür olunur'un cevabı oluyordu” dedi.

'PKK YENİ BİR TARİH YAZDI'

Serhed, PKK’nin '78 öncesi ve sonrası olarak, yeni bir tarih yazdığını, toplumda yüzde yüz değişim yarattığını ve bunu inkâr etmenin hakikatlerden kaçma olduğunu, uluslararası güçlerin saldırı sebeplerinin de bu değişim olduğunu kaydetti. 

PAJK Koordinasyonu Üyesi Ronahi Serhad, son olarak 3 PKK yöneticisine ilişkin verilen kararın, onların şahsında aslında tüm halklara yönelik olduğunu vurguladı.