Stockholm'de kadınlar değişim ve özgürlük için yürüdü

İsveç'in başkenti Stockholm'de Kürt kadınları ve dostları, cinsiyetçi anlayışlara, kadınlara yönelik baskı ve şiddete karşı özgürlük ve değişim için yürüdü.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), “Değişim ve Özgürlük İçin Sende Ayağa Kalk” parolasıyla başlattığı kampanya kapsamında gerçekleşen eylem Mariatorget Meydanı'nda başladı.

Meydanda toplanan kadınlar, mor balonlar, Paris'te Türk devletinin katlettiği devrimci üç Kürt kadınının fotoğraflarının bulunduğu flamalar ve TJK-E bayrakları taşıdı.

İsveçli kadın şarkıcıların kadın haklarını savunan şarkılarının söylendiği eylemde şehitler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra “Şehit namırın” sloganı atıldı.

Amara Kadın Meclisi'nden Ayşe Göktepe, gösteriyi örgütleyen kurumlar adına yapılan ortak açıklamayı okudu.

Açıklamada “Değişim ve Özgürlük İçin Sende Ayağa Kalk” kampanyasının Rojava devriminin yıldönümünde başlatıldığına dikkat çekildikten sonra şu görüşlere yer verildi:

“Rojava devrimine ataerkil sistemin şiddetine karşı toplumun her alanında kadınların örgütlenmesi ve mücadelesi damgasını vurdu. Patriarkal sistem sadece kadınlar için değil tüm toplum içim adil olmayan bir sosyal sistemdir…”

21 Eylül'ün Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Barış Günü” olarak kabul edildiğine dikkat çeken Göktepe, İsveç kamuoyuna her türlü şiddete karşı çıkmaları ve özgürlükçü, adil ve kadın ve değişik etnik köken ve inançtan insanların birlikte inşa ettiği Rojava'daki sistemle dayanışmaları çağrısı yaptı.

Konuşmanın ardından kitle, “Jin jiyan azadi” ve cinsiyetçi yaklaşımları kınayan sloganlar atarak Medborgarplatsen Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş boyunca Kürtçe, İsveççe marşlar ve şarkılar çalındı, “Çav Bella” şarkısı söylendi. İsveç kamuoyuna şiddete karşı çıkmaları ve Rojava devrimiyle dayanışmaları çağrıları yapıldı.

Eylem, Medborgarplatsen Meydanı'nda yapılan bir dakikalık saygı duruşu ve açıklamanın okunmasından sonra atılan sloganlarla son buldu.