Stockholm ve Göteborg'de 8 Mart eylemlerine Efrîn’le dayanışma

İsveç’in başkenti Stockholm ile Göteborg ilinde akşam saatlerinde gerçekleşen 8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü eylemlerinde Efrîn işgalini kınayan ve direnişi destekleyen konuşmalar yapıldı ve sloganlar atıldı.

Kadın örgütleri, Çevre Partisi Yeşiller, Sol Parti, Komünist Partisi, Feminist İnisiyatif, Sara Kadın Birliği, Ciwanen Azad, Amara Kürt Kadın Meclisi’nin de yer aldığı 8 Mart Komitesi’nin düzenlediği eylem saat 18.00 sularında Norra Latin Meydanı’nda başladı.

Sara Kadın Birliği adına bir konuşma yapan Girin Kasırga, 8 Mart'ın emekçi ve ezilen halklar açısından taşıdığı öneme değindikten sonra konuşmasını Ortadoğu'da yaşayan kadınların durumları üzerinde yoğunlaştırdı.

Patriarkal sistemi temsil eden DAİŞ ve Boko Haram gibi çetelerin Şengal'de kadınları köleleştirerek pazarlarda sattığını hatırlattı. DAİŞ çetelerinin kadınların öncülük ettiği Rojava'ya saldırdıklarını ancak yenilgiye uğradıklarını hatırlatan Kasırga, “Bildiğiniz gibi şimdi de Efrîn'e saldıran AKP-DAİŞ-ÖSO üçlüsü halkın büyük bir direnişiyle karşılaşıyor” dedi.

Türk devleti ve yedeğindeki çetelerin tıpkı DAİŞ çeteleri gibi kadın gerillalarının cansız bedenlerini teşhir ettiklerini söyleyen Kasırga. “Avesta Xabur, Türk devletinin ordusu ve tanklarından korkmadan kendini özgürlük ve halkı için feda etti. Efrîn'i savunmak kadın devrimini savunmaktır” şeklinde konuştu.

Kasırga'nın konuşmasını tamamlamasından sonra meydandaki kitle hep birlikte “Jin, jiyan, azadi” sloganını attı.

Amara Kürt Kadın Meclisi adına konuşan Evin Gazal, Türk devletinin Efrîn'de sivillere yönelik katliamlar gerçekleştirdiğini söyledi. Uluslararası Af Örgütü ve sivil toplum örgütlerine Türk devletinin saldırı ve katliamlarına karşı harekete geçmeleri çağrısı yaptı.

Konuşmaların tamamlanmasından çoğunluğunu kadınların oluşturduğu binlerce kişi, Norrmalstorg Meydanı’na doğru “Sokaklarımızda sapıkları istemiyoruz, “Taciz ve tecavüzlere son”, “6 saatlik iş günü”, “Eşit işe eşit ücret” gibi sloganları atarak yürüyüşe geçti.

Kortejin en önünde ellerinde Paris'te katledilen 3 kadın devrimcinin resimlerinin bulunduğu pankartı taşıyan Kürdistanlılar, yürüyüş boyunca davul ve def çaldı. “Efrîn’le dayanışma”, “YPJ ile enternasyonalist dayanışma”, “Biji berxwedane Efrînê” sloganlarını attı. Gösteri süresince Türk devletinin Efrîn’de gerçekleştirdiği katliamları teşhir eden ve dış dünyayı Efrîn’le dayanışmaya çağıran bildiriler dağıttı.

GÖTEBORG

Göteborg ilinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Entegrasyon için Kürt kadınlarının da yer aldığı 8 Mart Komitesi, “Jin jiyan, azadi” parolasıyla Gustav Adolf Meydanı'nda kitlesel bir gösteri düzenledi.

YPG/YPJ bayraklarının da taşındığı gösteride Türk devletinin Efrîn'e yönelik bombalama ve saldırılarını kınayan konuşmalar yapıldı ve sloganlar atıldı.

Kürt örgütleri adına yapılan konuşmalarda Birleşmiş Milletler'in aldığı kararlara uymayan Türkiye'nin saldırılarına sessiz kalan Batılı ülkelere sert eleştiriler yöneltildi. Sivil toplum örgütleri ve İsveç halkına Efrîn halkı ve YPG/YPJ ile dayanışmayı güçlendirmeleri çağrıları yapıldı.