TAJÊ: Efrîn’de Êzidîler Müslümanlaştırılıyor, kadınlar satılıyor

Êzidxan Kadın Özgürlük Hareketi, Efrîn’de Türk işgalinin hedefi olan Êzidî toplumu için ortak mücadeleye çağırdı.

Êzidxan Kadın Özgürlük Hareketi (Tevgera Azadiya Jinên Êzidxanê -TAJÊ), yaptığı yazılı açıklamada Türk devleti ve çetelerinin Êzidîleri zorla camilere götürüp Müslümanlaştırmaya çalıştğını belirtti.

Şengal’de olduğu gibi Êzidî kadınların kaçırılıp satıldığını belirten TAJÊ, Êzidî toplumuna yönelik saldırıların sadece fiziki değil olmadığını, kültürel olarak da yok edilmek istendiğini kaydetti.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “21. yüzyılda kendi varlığını savunan, kültürünün koruyan bütün Ortadoğu halkları egemen iktidar tarafından hedef olmuştur. Mezopotamya’nın en kadim kültürü olan Kürtlerin özü olan Ezidi halkına yönelik egemen güçler tarafından sürekli soykırım politikaları yürütülmektedir. Ezidi toplumuna yapılan bu saldırılar sadece fiziki değil aynı zamanda onun kültürünü, tarihsel yerlerini yok etmek, Ezidi inancına, onun ruhuna fikrine, düşüncelerine yönelik de yapılmaktadır.”

Efrîn’de Êzidî toplumunun maruz kaldığı insanlık dışı uygulamalara dikkat çeken TAJÊ, şunları belirtti:

“Son süreçlerde egemen barbar güçler Ortadoğu’ya hakim olmak ve kanlı siyasetlerini yapmak için İslamiyet adı altında Ezidi toplumuna saldırıda bulunmuşlardır; bunun somut örneği de Şengal’de yaşanmıştır. Yürütülen bu soykırım politikaları Şengal’de olduğu gibi şimdi de Efrin’de yapılmak isteniyor. Efrin’de ilk önce Ezidi toplumunun yaşadığı yerler hedef olmuştur, Ezidi toplumunun kültürünün olduğu tarihsel yerler, onun kutsal yerleri faşistler tarafından yakılıp yıkılmıştır, talan edilmiştir, toplumun tarihsel bilincini yok etmek istemişlerdir. Ezidi toplumuna ait olan 22 köy boşaltıp oraya ait olmayan Arap, Türkmen halkını getirip Efrin coğrafyasında demografya değişikliğini yapmaktadırlar. Aynı zamanda bu faşist saldırılara rağmen toprağına yurduna bağlı Ezidi toplumunun bir kısmı köylerinden çıkmamıştır. TC devleti ve çeteleri Şengal’de olduğu gibi Ezidi kadınları kaçırıp satmışlardır, Ezidi halkını zorla camilere götürüp Ezidi toplumunun dinini değiştirmektedirler. Tarih boyunca bu tür saldırılara maruz kalan Ezidilerin kültürü, inancı, fikirleri hedef alınmaktadır. Ezidi toplumunun içinde de Ezidi kadınları bu kadar hedef almasının nedeni Ezidi kadının kültürünü, varlığını yaşatan, koruyan olmasıdır.”

Ortak mücadele çağrısında bulunan TAJÊ, şöyle dedi: “Ezidi toplumuna Şengal’de sahip çıktığımız gibi şimdide Efrin’de yaşayan Ezidi toplumunun varlığı, güvenliği için yürütülen konsepti boşa çıkartmak için birlik olalım. Faşizme egemen devlete karşı ortak mücadeleyi yükseltelim. Özgürlük için mücadele eden bütün kadınlar; Ezidi kadınlara yönelik saldırıları kırıp Ezidi kadınlara sahip çıkalım. Efrin’deki çağın direnişinde yer alıp mücadeleyi yükseltelim ve başarıyı elde edelim.”