Theresa May’a açık mektup: Kürtlerden özür dile

İngiliz İşçi Partili Milletvekili Joan Ryan, Erdoğan’ı 15 Mayıs’ta Başbakanlık konutunda ağırlayan ve açıklamalarıyla tepki toplayan İngiltere Başbakanı Theresa May’e eleştirilerini mektupla iletti.

“Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İngiltere’yi ziyareti ve basın açıklamasında yaptığınız yorumlar ile ilgili oldukça endişe duyuyorum” ifadeleriyle başlayan mektupta  Milletvekili Ryan, İngiliz Başbakanı’nı Türkiye’de kötüleşen demokrasi ve insan hakları konusunda Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sert bir şekilde itiraz etmediği için eleştirdi.

24 Haziran seçimlerinin baskın bir seçim olduğuna işaret eden Ryan, Theresa May’in bunu da görmezden geldiğini ve Erdoğan’ı kabul ettiğine vurgu yaptı. Mektubunda Ryan, 15 Mayıs günü Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı basın açıklamasında May’ın ‘Türkiye’deki baskıların nedeni Kürt terörizmidir’ şeklindeki ithamlarını kınadı ve Kürtlerden özür dilemesini istedi.

TÜRKİYE'DEKİ GİDİŞATTAN ENDİŞELİYİM

Başbakanlık Konutu önündeki protesto eylemine yönelik polis saldırısını da hatırlatan Ryan, “Yasaklı örgütler ile barışçıl,  Kürt toplumunun eylemleri arasında hayati bir ayrım var” ifadelerini kullandı.

Seçimlerden önce Türkiye’nin durumunu incelemek ve İngiliz Parlamentosu’nun gündemine taşımak için 7 Haziran Perşembe günü, Avam Kamarasında bir toplantı organize edilecek.

Mektubunda, “Türkiye’deki mevcut durum hakkında çok endişeliyim” diyen Ryan şöyle devam etti: “Birleşik Krallık hükümeti insan haklarını ve demokrasiyi şiddetle savunmalı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile hükümetinin yaptıklarını durdurmak adına ikna etmeye hazır olmalıdır. Dile getirdiğim meseleleri acilen ele almalı. Önümüzdeki ay Türkiye konusundaki tartışmalar sırasında Meclis’te bu acil konuları tartışmayı dört gözle bekliyorum.”

İNSAN HAKLARI TİCARETİN ÖNÜNDEDİR

Milletvekili Joan Ryan’ın İngiliz Başbakan May’e gönderdiği mektupta öne çıkan bir bölüm şöyle: “Başkan Erdoğan’ı İngiltere’ye tören ile kabul etmenizden hiçbir şekilde memnun değilim. Erdoğan ile yaptığınız basın açıklamasında Türkiye’deki sorunlar, insan hakları ihlallerinden öncelikli olarak bahsetmeniz gerekirken, Türkiye ile İngiltere arasındaki ticaretin gelişimini ve güçlenmesini anlattınız, yetmezmiş gibi demokrasi ve insan hakları ihlallerinden konuşmanızın sonunda bahsettiniz. Ve bunu yaparkende hiçbir haklı tarafınız olmadan Kürt halkını ‘terörist’ yaptınız. Ülkedeki siyasi durum sadece açıklamanızın sonunda belirtildi. İngiltere ve Türkiye’nin büyüyen ticaret ilişkilerinin ayrıntıları açıklandıktan sonra açıklandı. Bu Türkiye veya bir başka ülke olabilirdi. Size soruyorum, acaba yapabilir misiniz; insan hakları, demokrasi ve özgürlükleri ticaret ilişkilerinin önüne koyabilir misiniz?”

EREM KANSOY/YENİ ÖZGÜR POLİTİKA