Til Temirli kadın Hıristiyan savaşçılar Die Zeit’da

Almanya’nın önde gelen haftalık gazetesi Die Zeit yeni sayısında Til Temir'de Türk devletinin işgaline karşı direnen Asuri-Süryani kadın savaşçılara yer verdi.

Türk ordusu ve çetelerinin Til Temir'deki Asûrî-Süryani köylerini işgal etmek için yoğun saldırılarını sürdürürken, bölge halkının direnişi uluslararası medya kuruluşlarında geniş yer buluyor. Almanya’nın önde gelen medya kuruluşu Die Zeit “Til Temir’deki kadın Hıristiyan savaşçılar” başlığıyla kadın direnişçilere dikkat çekti.

Gazetenin yeni sayısında bölgede çalışan muhabir Andrea Backhaus’ın hazırladığı dosya-haberde Türk devletinin işgal saldırısında Asuri-Süryani halkını da hedef aldığı vurgulanırken, Hıristiyanların Suriye Demokratik Güçleri (QSD) çatısı altında savaştıkları belirtildi.

Süryani kadın savaşçıların sözcüsü Nisha Gorie’nin görüşlerine yer verilen haberde Hıristiyan kadın savaşçılar için bir askeri akademinin hizmet verdiği aktarıldı. Gazeteye verdiği demeçte işgale karşı sonuna kadar kentlerini koruyacakları mesajını veren Gorie, Türk devletine bağlı olan çetelerin Hıristiyan ve diğer azınlıkların düşmanı olan DAİŞ’ten farklı olmadığına dikkat çekti.

Gazeteye konuşan Asuri-Süryani temsilciler ise 2015 yılında 33 Asuri-Süryani köyün bulunduğu ve Türk devletinin son saldırısının ardından ise bölgede yaşayan Hıristiyan azaldığı ve kalanların ise yeni bir “Seyfo”dan endişe ettiklerini ifade ettiler. 1915’te dönemin Osmanlı devletinin Asuri-Süryani halkına yönelik gerçekleştirdiği soykırım tarihe “Seyfo” olarak geçmişti.