TJA'dan deklarasyon: Halkların biricik adresi HDP!

TJA, Amed'de 24 Haziran seçim deklarasyonunu açıkladı. Deklarasyonda, "HDP, kadınların, halkların, kültürlerin ve inançların, işçi ve emekçilerin, tüm ezilenlerin özgürlük ve eşitlik taleplerini hayata geçirecek biricik adrestir" denildi.

Tevgera Jinên Azad (TJA) bileşenleri, 24 Haziran seçim bildirgesini HDP Amed il binasında düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. Deklarasyonun açıklandığı Vedat Aydın Konferans Salonuna, "Faşizmi kadınlar yıkacak", "Wê jin azadiyê bidest bixin", "Yüreği ateş ve zafer tutkusuyla yananlar ancak bizimle yürüyebilirler", "Kadınlar değiştirir", "Özgürlüğü kadınlar kazanacak", "Bu böyle gitmez kadınlar izin vermez" ve "TAMAM" yazılı pankartlar asıldı.

Toplantıya TJA bileşenleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Barış Anneleri, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ile üyeleri, HDP ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il ve ilçe yöneticileri HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyigit, HDP Kadın Meclisi SDilan Dirayet Taşdemir, HDP kadın aday adayları ve çok sayıda kadın katıldı.

'BARIŞIN ÖN KOŞULU SAYIN ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜ'

Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından başlayan toplantıda açıklamayı TJA Aktivisti Aynur Aşan okudu.

TJA’nın "Özgürlük Kadınlar İçin Demokrasi Cumhuriyet İçin” başlıklı deklarasyonunda, AKP'nin diktatoryal ve faşist uygulama ile hedeflerine dikkat çekilerek, "Büyük özgürlük sistemlerini kuracağız" mesajı verildi.

Sorunların çözümü olarak Demokratik Cumhuriyet Anayasasının işaret edildiği deklarasyonda, "Barışın ön koşulu, halkların politik iradesine yönelik rehin alma politikasından vazgeçilmesi ve Kürt halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan ve tüm siyasi tutsakların özgürlüğü olacaktır" denildi.

'FAŞİZMİN TOPLUMU ESİR ALMASINI ENGELLEDİK'

"Eş Cumhurbaşkanlığı sistemini kuracağız" denilen deklarasyonda, AKP politikalarının kadın cinayetlerini yüzde bin 400 artırmasına değinildi.

Kadınların göçertildiği, katledildiği ve tutuklandığının vurgulandığı deklarasyonda, "Ancak biz kadınlar, muazzam bir direnişin sahibi olduk ve faşizmin toplumu esir almasının önünde en büyük engeli oluşturduk. Tüm bunlar bir daha yaşanmasın diye Türkiye Kadın Meclisini bir siyasi sistem olarak geliştireceğiz" diye belirtildi.

KADIN PARLAMENTOSU

Kadın Parlamentosunu kuracağını da belirten TJA, şu mesajları da verdi:

"Ev içi emek değer gücüne kavuşacak. Açık Eğitim Bakanlığı reformu temel hedeflerimizden biridir. Kadın Adalet Divanı'nın Meclis'te örgütlendirilmesini hedefliyoruz. Kadın hareketleri, kadın örgütleri, kadın vekiller, kadın akademisyen ve hukukçuların katılımı ile oluşacak kadın adalet divanı, kadına yönelik suçların açığa çıkarılması ve adaletin sağlanması için gerekli yetkiye sahip olacaktır. Sadece emeği değil, yaşamı da gasp edilen işçi ve emekçi kadınların, emeğinin değerinin belirlenmesi, sosyal güvenlik ve iş güvenliğinin sağlanması, biz kadınların temel hedeflerinden biri olmaktadır. Ana dilde eğitim temel insan hakkıdır ve herkesin ana dilde eğitim hakkını hayata geçirmesi gerekir."

'BİRİCİK ADRES HDP'

TJA'nın deklarasyonunda şunlar da kaydedildi:

"HDP, kadınların, halkların, kültürlerin ve inançların, işçi ve emekçilerin, tüm ezilenlerin özgürlük ve eşitlik taleplerini hayata geçirecek biricik adrestir. TJA olarak, kadın özgürlükçü bir Demokratik Cumhuriyet için HDP etrafında kenetlenmeye davet ediyoruz. 7 Haziran’da ve 16 Nisan referandumunda başardık, şimdi de başaracağız."