TJA Sêmsûr’da: Öfke ve yasımız mücadeleye dönüşecek

Amed’den Narlıkuyu’da bulunan çadır kente gelen TJA aktivistleri, "Öfke ve yasımızı büyük mücadeleye dönüştüreceğiz" dedi.

Tevgera Jinên Azad (TJA), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü programı kapsamında depremzede kadınlarla dayanışmak için Sêmsûr Merkez ilçesine bağlı Narlıkuyu’da bulunan çadır kentteki kadın çadırı önünde Amed’den gelen ekiple birlikte basın açıklaması gerçekleştirdi. Aralarında TJA aktivistleri, Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekili Remziye Tosun, Amed Barış Anneleri İnisiyatifi, eski HDP Amed Milletvekili Çağlar Demirel, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Genel Sekreteri Rengin Ergül ve çok sayıda kadın Amed’den çadır kente gelerek buradaki çadırları tek tek ziyaret etti.
Daha sonra zincir oluşturan kadınlar, gün boyu köylerdeki depremzede kadınlara dağıtacakları ihtiyaç malzemelerini kamyonlara taşıyarak yerleştirdi. Bu esnada çadır kentte bulunan birçok sivil toplum örgütü de zincire katılarak dayanışma gösterdi.

'YAŞANABİLİR YAŞAMI ÖRECEĞİZ'

Ardından kadınlar, TJA’nın kurduğu kadın çadırı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Bijî 8’e Adar’ê Dem Dema Jin Jiyan Azadîyê Ye!” pankartının açıldığı açıklamada ilk olarak Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya söz aldı. 6 Şubat’ta yaşanan doğal afetin, eril zihniyetin korkunç politikaları sonucunda gerçekleştiğini vurgulayan Kaya, “1800’lerin sonundan başlayan 8 Mart mücadelesi kadın mücadelesinin en önemli günlerden olmuştur. Biz Kürt kadınları için de en önemli sembollerden biridir. Bugün de Adıyaman’dayız. Kurdistan’ın birçok kentinde gerçekleşen bu kırım, sistemin sonucunda gerçekleşmiştir. Kadın örgütlülüğünün ne kadar önemli olduğunu bir kere daha gördük. Yeniden yaşamayı, bir arada olmayı hedefliyoruz. Daha yaşanabilir bir yaşamı örmek için de mücadeleyi genişleteceğiz” dedi.
“Bugün hissettiğimiz tüm öfke ve yas büyük bir mücadeleye dönüşecek” diyen Kaya, “Bu yüzden de buradayız. Mücadeleyi büyüteceğimize söz veriyoruz” diye belirtti.

Daha sonra DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz söz aldı. Her yıl büyük bir coşkuyla kutladıkları 8 Mart kapsamında bugün Semsûr’da olduklarını söyleyerek konuşmasına başlayan Aydeniz, “Bu yıl ise depremin vurduğu yerlerde TJA ve kadın örgütleriyle bir araya geldik. 26 gündür bu depremde binlerce insan yaşamını yitirdi. Devlet yardımları esirgedi ve hiçbir şekilde yardım etmedi. Kadın, yaşlı, çocuk, sivil toplum örgütleri günlerce sahadaydı ve devlet yoktu. Mücadelesi için daha alternatif bir yaşamı inşa etmek için bütün gönüllüler buradaydı. Biz biliyoruz ki bu felaket bize bir şey gösterdi. Devlet bu felaketlerde hiçbir şekilde başarılı olamadı. Devlet hiçbir yerde yoktu ve görev ve sorumluluklarını yerine getirmedi. Devlet yemek, gıda dağıtmadı. Devlet demokratik olan bu halkın arkasında değil. Devlet kendi amaçları ve bekası için var” dedi.

'KADINLAR BUGÜNLERİ KENDİ AŞACAK'

Kadınların alternatif bir yaşamı inşa ederek bugünleri aşacağını kaydeden Aydeniz, “Bu mücadeleyle kadınlar başta olmak üzere özerk ve alternatif yaşam mümkün. Devletin politikaları burada ortaya çıktı. Devlet yoktu, halk vardı. Gençler ve toplum vardı, mücadele vardı. Ortaya çıkan demokratik ve ekolojik bir yaşam mücadelesiydi. Biz burada gördük ki ortak yaşam alanları kendiliğinden oluşabilir” şeklinde konuştu. İktidarın yalnızca depremzedelere hakaret ederek var olduğunu vurgulayan Saliha, “Bugün çıkıyorlar diyorlar ki helallik istiyoruz. Biz hakkımızı helal etmiyoruz hesaplaşacağız. Yardımların engellenmesinin hesabını soracağız. Kadınları yalnız bıraktılar biz de bunun hesabını soracağız. OHAL’i ortaya çıkaranlardan hesap soracağız. Bugün ‘Jin jiyan azadî’ felsefesi her yerde yaşayacaktır. Biz de bu sözü veriyoruz. Alternatif bir yaşam, kadın özgürlükçü bir yaşam ve komünal bir yaşam inşa edeceğiz. Bu iktidardan da her türlü hesabını soracağız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Kadın mücadelemizi her daim var etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Ardından kadınlar köylerdeki depremzede kadınlara ihtiyaç malzemelerini dağıtıp dayanışmak üzere yola çıktı.