TJA, Semsur ve Riha’da 8 Mart'ın startını verdi

Semsur'da depremzede kadınlar ile bir araya gelen TJA'lı kadınlar, Riha’da da 8 Mart'ın startını verdi.

Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi üyeleri, Semsûr Narlıkuyu’daki Kriz Koordinasyon Merkezi’nin bulunduğu çadır kentte depremzede kadınlarla bir araya geldi. Çadır kentte kadın çadırı kuran TJA, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Kadın Meclisi, Afet İçin Feminist Dayanışma ve birçok kadın örgütüyle birlikte basın açıklaması düzenledi.
TJA adına açıklamayı okuyan Rozerin İldan, bu yıl 8 Mart'a derin bir acı ve büyük bir öfkeyle ilerlediklerini söyledi. Yası mücadele sebebi yapacaklarını dile getiren İldan, "Depremler doğası gereği önlenemez, ancak doğru politikalar ve doğru yapılaşma ile olumsuz sonuçlar önlenebilir. Ancak politikaları savaş, Kürt ve kadın düşmanlığı üzerine kurulu bu yozlaşmış iktidar, depremlerin olduğu şehirlerde sadece kendi çıkarlarını düşünmüş ve koordinasyon sağlamaya çalışmamıştır” dedi.


Depremin nedenlerinden birinin Kurdistan'daki savaş olduğunu belirten İldan, şunları ifade etti: "Halktan uzak ve halkın sorunlarını çözmeyen cinsiyetçi iktidar, sorunun sadece koordinasyon olmadığını bir kez daha göstermiştir. Depremin sonuçlarının bu kadar şiddetli olmasının tek nedeni, mevcut savaş gerçeğidir. Topluma karşı verilen savaşlarda yine toplumun kaynakları kullanılır ve toplumdan çalınır. Bu depremde binlerce insanı katleden, can veren ataerkil ve egemen bilinç enkaz altında kaldı. AKP ve MHP'nin ırkçı ve cinsiyetçi iktidarı, deprem bölgelerine ulaşamadı. Bu da onların doğa olaylarına hazırlıklarının olmadığını gösterdi.”

 
Depremden etkilenen kadınların desteğiyle hayatı yeniden kuracaklarını söyleyen İldan, “İlk günden bu yana depremin vurduğu kentlerdeyiz. Çalışmalarımız büyük bir inanç ve özveriyle başlamıştır. Bundan sonra da Özgür Kadın Hareketi olarak depremin olduğu tüm şehirlerde kadınların desteğiyle birlikte hayatı yeniden inşa edeceğiz. Şehirlerimizi, tek bir kadını, erkek-devletin vicdanına bırakmayacağız. Alternatiflerimizi birlikte inşa edeceğiz. Savaşı yaşama tercih eden faşist rejime karşı biz kadınlar her zaman sahada olacağız” şeklinde konuştu.

 
TJA üyeleri basın açıklamasının ardından, depremzedeler için hazırladıkları yardım kolilerini dağıttı.

 
RIHA
TJA, Riha’da da 8 Mart'ın startını verdi. Riha’nın Eyyubi’ye ilçesinde bir araya gelen kadınlar, deprezede kadınlar için hijyen malzemeleri ve temel ihtiyaçları koliledi. İhtiyaç malzemelerinin kolilenmesine TJA, Barış Anneleri Meclisi, HDP Riha Milletvekili Ayşe Sürücü ve çok sayıda kadın katıldı.
 “Dayanışma yaşatır” şiarıyla gerçekleştirilen çalışma kapsamında ilk etapta depremden dolayı yaşadıkları kenti terk ederek Riha’ya gelen kadınlara yardım malzemeleri dağıtılacak. 200 aile için hazırlanan kolilere hem Kürtçe hem de Türkçe, “Em jin dê her qadên jîyanê de bi hevgirtinê birînên xwe bipêçin. Em ê ji nû ve bi hêvî, bi eks û bi têkoşînê zîl bidin. Bi hevkarî û hezkirin. Tevgera Jinên Azad” mesajının yer aldığı notlar bırakıldı.