'Tüm kadınlar tek ses olup alanlara akmalı'

Adana Mor Dayanışma üyeleri, tüm kadınların hakları ve hayatları için 25 Kasım'da tek ses olup alanlara akması gerektiğini belirtti.

Kadınlar, şiddetin, yoksulluğun, işsizliğin, savaşın karşısında, hakları ve hayatları için seslerini daha da yükseltmek için 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'ne hazırlanıyor. Adana Mor Dayanışma üyesi kadınlar, 25 Kasım'da her renkten kadın ile beraber alanlarda olacaklarını söyledi. Mor Dayanışma'nın kuruluşundan bu yana çalışmalarda yer alan Ziraat Mühendisi Ayşe Dilekçi, kadınların hayatın her alanında şiddete maruz kaldığını söyledi.

Şiddetin sadece fiziksel olarak sınırlandırılmaya çalışıldığını kaydeden Dilekçi, "Çok çeşitli şiddet türü var, psikolojik, fiziki, dijital şiddet vb. Çocukluğumuzdan başlayarak kıyafetimize kimliğimize ve bedenimize yapılan her şey aslında psikolojik şiddetin birer ürünüdür. ‘Sen kızsın yapamazsın’ demek aslında yıllar yılı yapılan psikolojik şiddetin sadece bir örneğidir. Özellikle bizim kültürümüzde çok yaygın olan eviçi emeklerinin yok sayılması, görünmemesi de bir şiddet olarak karşımıza çıkar" dedi.

'PSİKOLOJİK ŞİDDET GÖRDÜĞÜMÜZDE BAŞVURULACAK BİR MERCİ YOK'

Kadının ekonomik olarak korkutulmasının da çok sık rastlanan bir olay olduğunu söyleyen Dilekçi konuşmasına şöyle devam etti: "Buna da ekonomik alanda yapılan şiddet diyebiliriz. Ya da ikili ilişkilerde, ‘Akşam saat 7 oldu neredesin, karanlık bastı nerede kaldın, üzerinde ne var, kimle görüşeceksin’ gibi yaklaşımlar da şiddetin başka bir boyutu olarak hayatımızda yer alıyor.

Fiziksel şiddet görünür olandır, darp raporu ile kısmen de olsa bununla mücadele edebilirken, bu gibi psikolojik şiddet karşısında kadınların başvurabileceği herhangi bir merci yok. Bizler şiddetin tüm türlerine karşı direnişimizi ve mücadelemizi devam ettireceğiz. Mor Dayanışma olarak her 25 Kasımda sokaklardaki yerimizi alacağız."

‘SADECE 1 GÜN YETMEZ’

Kadına yönelik şiddete karşı her yılı bir ay boyunca kadınların eylem yaptıklarını vurgulayan Mor Dayanışma'nın diğer bir üyesi Pelin Songül Çiçek, "Şiddet sadece kadınların değil tüm toplumun, hayatının her yerinde. Ama kadınlara yönelik şiddet doğumundan bu güne kadar sistematik bir şekilde sürdürülen bir halde. Bu yüzden bu şiddeti yılın sadece bir gününde hatırlayıp karşısında durmaktansa, daha geniş ele almak gerekiyor" şeklinde konuştu.

Mor Dayanışma olarak Türkiye’nin birçok ilinde belirledikleri tarihlerde etkinlikler düzenlediklerini belirten Çiçek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Bu etkinliklerimize geçtiğimiz günlerde yapmış olduğumuz şiddet atölyemiz ile başladık. Adana kadın platformu ile çeşitli etkinliklerimiz olacak. Bu ayın 22’sinde kadın tutsaklara kart göndereceğiz. 25 Kasım’da ise, alanlarda olacağız. Şiddeti hayatımızın hiçbir alanında normalleştirmeyeceğiz. Bir kereden bir şey olmaz mantığı ile yaklaşmayacağız. Tüm kadınları tek bir seste birleşip, alanlardaki yerlerimizi almaya çağırıyorum."