UNICEF: Hindistan’da çocuk evliliği azaldı, dünyada da azaldı

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF, Hindistan’da son on yıl içerisinde evlendirilen kız çocuklarının sayısında yarı yarıya bir azalma yaşandığını açıkladı.

UNICEF, Hindistan’da çocuk evliliklerinin azalmasının dünyadaki çocuk evliliklerinin azalmasına da belirgin bir katkı sağladığını kaydetti.

UNICEF’e göre dünya genelinde son on yıl içerisinde 25 milyon çocuk evliliği engellendi. UNICEF’in çocuk koruma sorumlusu Javier Aguilar, “Mevcut eğilime göre Hindistan’da kız çocuklarının yüzde 27’si, ya da diğer bir ifadeyle 1.5 milyon kız çocuğu 18 yaşından önce evlendirildi. Bu güçlü bir azalmayı ifade ediyor. On yıl önce bu oran yüzde 47 idi” dedi.

Bu düşüş, eğitime erişimin daha iyi hale gelmesi ve bu tür birlikteliklerin sağlık ve yaşam düzeyi açısından negatif sonuçları konusunda kamuoyunda artan bilinçlenme ile açıklanıyor.

UNICEF’in tahminlerine göre dünya genelinde her yıl 12 milyon kız çocuğu evlendiriliyor. Bu pratiğin 2030’a kadar son bulması için daha fazla çaba gösterilmesi gerekiyor. 2030 tarihi, BM’nin belirlediği kalıcı kalkınma hedefleri kapsamına belirlenmişti.

Hindistan’da kadınlar için yasal evlilik yaşı 18, erkekler için 21 olarak belirlendi. Geçen yıl Yüksek Mahkeme bir çocuk ile cinsel ilişkiyi tecavüz olarak kabul etti.

Ancak yasalarla belirlenmiş yaptırımlara rağmen çocuk evliliği toplumda ağır bir sorun olarak kalmaya devam ediyor.