Van’da kadınlar üretimde ortak

Her iki kişiden birinin işsiz olduğu Kürdistan'da üç kadın Van’da açtıkları iş yeri ile kendi ekonomilerini yaratıyor.

Türkiye her üç gençten biri işsizken, bu oran Kürdistan'da daha da yüksek. Kürdistan illerinde her iki kişiden biri işsiz. Bu oran kadınlar arasında daha da fazla. Özellikle Türkiye’de uygulanan politikalarla kadınlara evlere hapsedilmeye çalışılıyor ve kadının çalışması hoş görülmüyor. İşsizliğe ve yoksulluğa rağmen bazı kadınlar toprağı işleyerek üretime katılırken, bazı kadınlar ise açtıkları iş yerleri ile kendi ekonomilerini kendileri yaratıyor. Kürdistan'da kadınlar devlete muhtaç olmadan, kendi ekonomilerini oluşturmaya devam ediyor ve ekonomide daha çok söz sahibi oluyor.

KADINLAR EVLERE HAPSEDİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Özellikle Van başta olmak üzere bölgede tarım, hayvancılık ve ticaret bitme noktasına geldi. Bir dönem hayvan ve tarımın merkezi olan Van, bugün tarım ve hayvan ürünlerini dışarıdan almaya başladı. Son dönemlerde Van’da İranlıların nüfuzu artmaya başladı. Van’daki tüm ticari faaliyetler İranlıların eline geçti. Van’da üretim olmadığından dolayı, binlerce insan Türk metropollerine çalışmak için göç etti. OHAL adı altında KHK’lerle binlerce insan işinden oldu. İşten çıkarılanların büyük bölüme ise kadınlardan oluşuyor. Bu baskılarla kadınlar evlere hapsedilmeye çalışılıyor.

‘KADINLARIN YERİ EV DEĞİL, ÜRETİME ORTAK OLMAKTIR’

Van’da Sosyolog Şengül Martı, annesi ve kız kardeşiyle Van Şerefiye Mahallesinde açtıkları gözleme evi ile aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Üniversiteyi bitirdikten sonra uzun süre iş bulmayan Sosyolog Şengül Martı, annesi ve kız kardeşiyle kendi el emeğiyle ürettikleri gözlemeleri satıyor.

Kendi mahallelerinde açtıkları iş yerinde aile ekonomilerine katkı sağladıklarını belirten Martı, "Uzun zamandır işsizim. Birçok yere iş başvurusu yaptım ama bulamadım. Bende kendi mahallemde iş yeri açtım. Kiraladığım bu iş yerinde annem ve kız kardeşimle birlikte çalışıyorum. Dükkanımda bulunan her şey el emeğidir.

Müşterilerin oturduğu oturaklardan, masalara kadar kendi elimizle yaptık. Açtığımız bu iş yerinde, kendi ürettiğimiz gözlemeleri satıyoruz. Çok fazla para kazanamıyoruz ama yine de kimseye muhtaç olmuyoruz. Benim buradan çağrım. Kadınların açtıkları iş yerine halkımızın destek vermesidir. Ürettiklerimiz herkesin bütçesine uygundur. Kadınların üretimde daha etkili olması için, herkesin destek vermesi gerekiyor. Kadınların yeri ev değil, üretime ortak olmasıdır" diye konuştu.