Ward: Efrînliler dönebilmeli

Avrupa Parlementosu üyesi Julia Ward, Efrînlilerin güvenli bir şekilde topraklarına dönüşünün sağlanması gerektiğini söyledi.

Parlamenter Julia Ward, Efrîn'de şu anda boşaltılan yerlere başka insanların yerleştirildiğini; etnik temizlik boyutunda demografik değişim yapıldığını söyledi.

Rojava kadınlarının çatı örgütü Kongreya Star’ın "Kadınlar Efrîn için ayakta" kampanyası kapsamında dünya kadınlarına yaptığı çağrı üzerine Rojava’ya gelen İngiliz heyeti, Rojava’daki ziyaretlerini tamamladı. Kobanê, Cizîr ve Tebqa'da, çeşitli temaslarda bulunan heyet, Şehba’ya geçemedi. Heyet içerisinde yer alan Avrupa Parlamentosu sol grup üyesi Julia Ward, gözlem ve değerlendirmelerini paylaştı.

BİR PASİFİST OLARAK ETKİLENDİM

Rojava’da olmanın ilham verici bir deneyim olduğunu belirten Ward, “Kadınlar direnişin merkezindeler. Savunma mantığını anlıyorum; eğitim, katılımcılık, ekonomik uğraş ve savaşmayı seçen kadınlarla bir savunma söz konusu. Bu durum, bir pasifist olarak beni çok etkiledi. Ellerine silahları almış savaşmaya hazır kadınları görmek benim için zorlu oldu. Buna büyük bir saygım var. Mesela Anna Campbell de benim ülkemden buraya, bu değerleri savunmaya geldi" dedi.

BİR EFRÎNLİ AİLE ŞAHSINDA GÖRDÜK

Şehba’daki kampları ziyaret etmeyi çok istediklerini ama koşullardan dolayı ziyaret edemediklerini dile getiren Julia Ward Kobanê’de tanıştığı Efrînli bir aileden edindiği izlenimi şöyle anlattı: "Kobanê'de Efrînli bir aile ile tanıştık. Bir kadın, eşi, kız kardeşi ve annesi ile tanıştık. Kadının yeni doğan ikizleri, küçük bir çocuğu da vardı. Annesi hareket edemeyecek bir durumda, eşi ise yaralıydı. Onlarla Efrîn konusunu yakından konuşma ve Türk devletinin yarattığı büyük korkuyu gözlemleme fırsatımız oldu. 'Zeytin ağaçlarımızı, evlerimizi hayvanlarımızı geride bırakmak zorunda kaldık' dedi. İnsanların her şeyleri bırakmak zorunda kalmışlar."

EFRÎN GÜVENLİ HALE GETİRİLMELİ

Ward, gözlemlerini Parlamento'ya taşıyacağını kaydederek, şöyle konuştu: "Bu insanların istedikleri şey evlerine tekrar dönebilmek. Evlerine dönebilme koşullarını yaratabilmek önceliğimiz olmalıdır. Bu bir noktada gerçekleşmek durumunda. Eğer orası hâlâ tehlikeli bir durumdaysa ve geri döndüklerinde şiddet yaşama durumları olacaksa onların geri dönebilecekleri bir şekilde Efrîn'in güvenli hale getirilmesi gerekiyor."

ETNİK TEMİZLİK BOYUTUNDA DEMOGRAFİK DEĞİŞİM GERÇEKLEŞİYOR

En çok endişe verici şeyin, şu anda boşalan yerlere başka insanların yerleştirilmesi olduğunu belirten Julia Ward, "Etnik temizlik boyutunda demografik değişim gerçekleştiriliyor. Orada tekil bir nüfusunun oluşturulması Erdoğan'ın çıkarına olacaktır. Bu sorunun adını koymamız gerekiyor" dedi.