Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi'nden 600 bin imza

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun için 600 bin imza topladı, eylem yaptı.

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 Sayılı Kanun’un uygulanması talebiyle toplanan 600 bin imzayı meclise sunduğu saatlerde eş zamanlı olarak İzmir ve İstanbul'da eylem düzenledi. İstanbul'da Kadıköy Süreyya Operası önünde gerçekleşen eylemde, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanunu uygulanana kadar mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı. “600 bin imza mecliste İstanbul Sözleşmesi uygulansın” yazılı pankart ile “6284 uygulansın” dövizlerin açıldığı eylemde, sık sık “Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Koruma, aklama, sözleşmeyi uygula” sloganları atıldı.

600 BİN İMZA TOPLANDI

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi adına açıklamayı okuyan Sinem Tuğcu, kadına yönelik şiddetin cins kırımına dönüştüğü bir süreçte AKP’nin kadın katillerini ödüllendirircesine İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açtığını hatırlatarak sözlerine başladı. Kadın düşmanlığının ödüllendirilmesi ve erkek şiddetinin meşrulaştırılması anlamına gelen bu tartışmanın kadın hareketinin gücüne çarparak geri çekildiğini vurgulayan Tuğcu, ancak sözleşmeden çekilme tartışılması şimdilik rafa kaldırılsa da İstanbul Sözleşmesi halen uygulanmadığına işaret etti. Uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeyen iktidarı bir kez daha uyarmak için bir araya geldiklerini kaydeden Tuğcu, “Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi olarak, kadına yönelik şiddetin sona erdirilmesi amacıyla 2019 yılının Aralık ayında ‘6284 Sayılı Kanun ve İstanbul Sözleşmesi Uygulansın!’ talebiyle imza kampanyası başlattık. Bugün topladığımız 600 bin imzayı meclise verdik. İmza atan her bir kadının talebi olan İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması ve 6294 sayılı yasanın uygulanması başta olmak üzere kadına yönelik şiddetin sonlandırılmasına dair sorumluluklarını yerine getirmesini istiyoruz” dedi.

‘KADIN DAYANIŞMASINI BÜYÜTELİM!’

Kadına yönelik şiddeti önleyebilmek için kabul edilen İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun uygulanmadığı için kadın cinayetlerinin, taciz ve tecavüzlerin devam ettiğini vurgulayan Tuğcu, kadınlara şöyle çağrı yaptı: "Kadın düşmanlığını, kadın katliamlarını, taciz ve tecavüzü engellemek için daha fazla sokağa çıkmalı, kadın dayanışmasını büyütmeli ve örgütlü olmalıyız. Yarın 25 Kasım’da tüm illerde sokakları doldurarak ‘Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz’ diyen isyanımızı ve ‘İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz, sözleşmeyi uygula’ diyen kadın irademizi birlikte büyütelim.”