Yeşil spor ayakkabısından sarı mekapa...

Sadece birkaç tane yeni gerillanın ayağında sarı mekaplar var. Zelal, işaret ediyor yeşil ince tabanlı ‘moda’ convers ayakkabılı genç gerillayı.

Kürdistan dağlarına nereden gelmişti sormadık, yeni bir savaşçı olduğu için söylemekten de çekiniyorduk. Yeni savaşçıların ‘mezuniyet töreni'ndeyiz. ‘Buradaki arkadaşlarımız yeni savaşçı olduğu için deşifre olmalarını istemiyoruz’ diyerek tören alanı dışında çekim yapmamızı gerektiği söyleniyor. Bizler de kabul ederek Kürdistan gerillalarının mezuniyet törenlerini izlemek üzere bize gösterilen köşeye geçiyoruz.

Devrim şehitleri adına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından tören resmi olarak başlıyor. HPG-YJA Star bünyesindeki yeni savaşçılar 3 ya da 5’er kişiden oluşan timler halinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafı, silah ve PKK bayrağının olduğu bir masanın üzerine gelerek ‘Söz-yemin’ ediyorlar. Genç gerilla ya da gerilla adaylarının yüzlerinden heyecan fışkırıyor. Bu tüm hal hareket, jest ve mimiklerine yansıyor ve bilhassa hepsinin gözlerinde ayrı ayrı bir parlama olduğu fark ediliyor. Gördükleri her şey yeni ve artık yeni bir yaşama doğru adım attıklarının bilincindeler.

AYAKLARINDA HALA DAĞ İZLERİNİ TAŞIMAYAN AYAKKABILAR VAR

Yeni savaşçı olmalarından kaynaklı belki ayaklarında hala dağ izi taşımayan ayakkabılar göze çarpıyor. Kimilerinin krampon, kimilerinin baharlık bir spor ayakkabısı... Sadece bir kaç tane yeni gerillanın ayağında sarı mekaplar var. Zelal, işaret ediyor yeşil ince tabanlı ‘moda’ convers ayakkabılı genç gerillayı. Zelal ile birbirimize bakıp gülümsüyoruz.

Derken tören tahmin etmediğimiz derecede hızla ilerliyor, ‘moral’e geçiliyor. Sazlı-sözlü, skeçlerin, şarkıların-koroların sırası. Koro şarkıları uyumlu bir ses ahengi içinde geliyor kulaklara, hala bir detonelik ya da ‘aykırı’ sese rastlayamadık yani isimleri yeni olabilir fakat Kürdistanlı gençlerin ses konusunda uyum sağlayan hemen ‘eskiyen’ bir kulak yetenekleri burada kendisini gösteriyor. Eğitim süresince göze çarpan kimi tuhaf-gülünç davranışlar kalem kalem skeç haline getirilmiş.

Yeni savaşçılar sona eren törenin ardından görev alanlarına gidecekler, yeşil spor convers ayakkabılı genç kadın gerillanın Partizan Tepesi'ne gideceğini öğreniyoruz. Henüz dağlılaşmamış ayakkabısının dikkatimizi çektiğini söyleriz, karmaşa içerisinde yerine gitmek üzere yola çıkmış olduğunu öğreniyoruz. Yolda yetişiyoruz yanına ama beklediğimiz manzara değil gördüğümüz. ‘Tepeye o ayakkabılarla çıkamazdım yakınlarda kalacak bir arkadaşım ile ayakkabımızı değiştirdik’ diye bizi yanıtlıyor ve neredeyse uçar hızla öndeki arkadaşlarına yetişmek için yanımızdan ayrılıyor.