Yılın ilk dokuz ayında 329 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Eylül ayı içerisinde en az 45 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü, 27’sinin cinsel saldırıya maruz kaldığını açıkladı.

Eylül ayı kadına yönelik şiddet raporunu açıklayan KCDP, kadınlara yönelik cinayet, çocuk istismarı ve cinsel şiddetin devam ettiğini belirtti.

Kadın cinayetlerinin, 41 cinayetin işlendiği bir önceki aya oranla artış kaydettiğine dikkat çeken KCDP, Eylül’de 45 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü belirtti.

KCDP’nin önceki raporlarına bakılırsa, 2016 yılındda 280, 2017’de 347, 2018 yılının ilk 9 ayında en az 329 kadın öldürüldüğü görülüyor.

Eylül ayı raporunda şunlara yer verildi: “Bu ay işlenen kadın cinayetlerinin 11’i şüpheli ölüm olarak kaydedilirken, 12 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi ve 13’ü kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. 6’sının ise ekonomik bahanelerle öldürüldüğü biliniyor. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddetin canilik boyutu sürmeye devam ediyor.”

KCDP, ekonomik kriz bahane edilerek kadınların saldırıya uğramaya devam ettiğine de dikkat çekerken, “Üst üste gelen zamlar, artan işsizlik ve borçlar sonucu; kadınların istihdam seviyesi gün geçtikçe düşerken ekonomik krizin kadın cinayetlerinin bahanesi olarak önümüze gelmesi kabul edilemez” dedi.

Her karmaşık dönemde erkeklerin, “eşiti olarak görmediği kadınlara saldırmayı, şiddeti uygulanabilir olarak” gördüğünü belirten KDCP, “Erkekler, aynı durumda olan hemcinslerine karşı hukuk yollarına başvururken, ‘alacağım vardı’ diyerek kadınları öldürüyor” ifadelerini kullandı.

Raporda şunlar yer aldı: “Bu ay içerisinde erkekler, işsiz kaldığı ve geçim sıkıntısı çektiği için ya da alacağı olduğunu bahane ederek 6 kadın cinayeti işledi. Hiçbir durum kadın cinayetinin bahanesi olamadığı gibi; erkek şiddetin bahanesi de ekonomik kriz olamaz. Geçim sıkıntısının bedelini kadınlar canlarıyla ödeyemez.”

Eylül ayıda, bir önceki aya göre çocuğa yönelik istismarın da arttığına vurgu yapılan raporda şöyle denildi:

“Burada çocuk koruma odaklı istatistik toplama ve analiz bilgi paylaşım sistemi oluşturulmalı; bu istatistiklere göre somut adımlar atılmalı ve çocuklar için adalet sağlanmalıdır. Bu adımlar uygulanmadığı için çocuk istismarının üzeri örtülüyor ve çocukların uğradığı şiddetin boyutu büyük oluyor. Eylül ayında 27 kadın cinsel saldırıya uğradı, ancak gerçek rakamlar çok daha fazla. Saldırıya uğrayan kadınların 18’i saldırganı tanımıyor. Kadınların 6’sı evde, 18’i sokak, hastane, okul, otobüs gibi kamusal alanda, 1’i sosyal medyada cinsel şiddete maruz kaldı. Tekirdağ’da patronu tarafından cinsel şiddete uğrayan Ö.D. intihara kalkıştı. Olay sonrası saldırgan yakalandı. Ankara’da İhsan A., otobüste yanında oturan 2 kadını taciz etti; şikayet üzerine şahıs tutuklandı.”

Rapora göre Eylül ayında öldürülen kadınların 39’unun koruma kararının olup olmadığı bilinmezken, 4’ünün uzaklaştırma kararı ve 2’sinin boşanma davası vardı.