Yüksekdağ, Demirtaş için tahliye istedi-YENİLENDİ

Rehin tutulan HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Demirtaş için tahliye istediğini söyledi. Yüksekdağ, "Sandılar ki tutuklayarak umudu yok edecekler. Biz çökmedik, dimdik ayaktayız" mesajını verdi.

HDP'nin rehin tutulan eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın tutuklu yargılandığı davanın 5. duruşması Ankara Sincan Cezaevi kampüsündeki duruşma salonunda başladı. 

Duruşmayı izlemek üzere gelen İsveç Büyükelçisi ve uluslararası heyet duruşmaya yine alınmadı.

Yüksekdağ, duruşmayı izlemeye gelen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, milletvekilleri ve diğer izleyicileri selamlayarak konuşmasına başladı. 

'KAMU DÜZENİNE EN BÜYÜK ZARARI VERİYORLAR'

Yüksekdağ'ın konuşmasından satır başları şöyle: 

-Ülke kritik bir dönemden geçerken bizlerin görevimizi yapmamız engelleniyor. Halkımız ve seçmenlerimiz için görevimizi yapmamızın engellenmesi bir suçtur. Bu suçu yargıya müdahale eden iktidar işlemektedir. 

-Yargı maalesef siyasi iktidarın suçuna ortak oluyor. Bizi kamu düzenini bozmakla suçlayan siyasi iktidar, toplumsal yapının kayışını kopararak kamu düzenine en büyük zararı vermiştir.

'SÖZDE SİYASETİN DIŞINDA BIRAKACAKLARDI!'

-Bizi tutsak ederek sözde siyasetin dışında bıraktılar. Bunu asla başaramazlar. Arkadaşımız Selahatttin Demirtaş bugün siyasetin merkezindedir.

-İktidar bizi tasfiye etmeye çalıştı, bir buçuk yıl oldu başaramadılar. Bugün Selahattin Demirtaş Cumhurbaşkanı adayı, yarın bir bakmışsınız cumhurbaşkanı olacak.

-Bizim sesimiz Amed'de, Van'da, İstanbul'da, Rize'de, Antalya'da yankılanıyor. Biz çoğulcu demokrasinin sesiyiz. Siz bizi tutsak edebilirsiniz ama bu renkliliği tutsak edemezsiniz.

'DİMDİK AYAKTAYIZ'

-Biz hala umuduz. Sandılar ki tutuklayarak umudu yok edecekler. Biz çökmedik, dimdik ayaktayız. İstediğiniz kadar tutuklayın, biz halkın iradesiyiz diz çökmeyiz. 

-Bu koşullar içerisinde baskın seçime nasıl gidilecek? Bu zamana kadar 11 milletvekilinin vekilliği düşürüldü. Buna rağmen halka sandığa gidin, istediğiniz adayı seçin denilmekte, ama seçtiğini beğenmezsem vekilliğini de düşünebilirim diye açıkça söylenmektedir.

-Bu siyasi iktidar ülkedeki güzel şeylerden ve demokrasiden mutlu olmuyor ve savaş açıyor. Ülkede demokratik ve özgür seçim olsun istemiyor. Çünkü biliyor ki demokratik bir seçim olursa hep birlikte kazanacağız. AKP kaybedecek. Bunun için Selahattin Demirtaş hapiste tutuluyor.

'DEMİRTAŞ TAHLİYE EDİLMELİ'

-6 Cumhurbaşkanı adayından sadece Selahattin Demirtaş özgürce seçim çalışması yürütemiyor. Demirtaş'ın tutuklu yargılanması bu ülke tarihine yazılmış bir ayıptır. 

-Ben bugüne kadar kendim için tahliye istemedim, bugün de istemeyeceğim ama Demirtaş için tahliye istiyorum."

'HDP KİLİT PARTİ; BARAJI YERLE BİR EDECEĞİZ'

-O seçim meydanlarında da bizim özgürlüğümüz kendisini gösterecek. HDP 5 binin üzerinde tutsağına rağmen, seçilmişlerinin siyasi baskı altında olmasına rağmen, seçilmişleri esaret altında olmasına rağmen nasıl direndiyse 24 Haziran'da da varlığını en güçlü şekilde ortaya koyacak.

-HDP 24 Haziran'da kilit partidir. Bu kilidi berhava etmeyin dedik, kilidi iyi kullanmayı başarabilirsiniz, bir toplumun aydınlık geleceğine geniş bir kapı açabilirsiniz dedik ama siyasi iktidar kendisini hem kapı hem kilit hem yol sandı.

-Bu ülkenin geleceğine inanan tüm halklar olarak kendi kilidimizi elimize alacağız, kendi kapımızı kendimiz açacağız.

-Ben eş başkan olarak mahkeme salonunda yargılanıyorsam benim partimin özgür seçim çalışması yürütmesi nasıl düşünülür?

-Ben tüm partili arkadaşlarımın önünde saygıyla eğiliyorum. Çok iyi bir yere geldiler ve daha da iyi bir yere gelecekler. Bu kadar ağır şartlar altında çalışma yürütmeyi başaran bir siyasi irade mutlaka kazanacaktır.

-Denemedikleri bir şey kalmadı, barajı denediler tutmadı, Türkiye demokrasisi için barajı antika müzesine koyma görevi yine bize düştü. O barajın Türkiye toplumunun önüne çıkacak yüzü olmayacak.

-Hala o barajı sadece HDP için tutuyorlar ama biz yine yerle bir edeceğiz. Buna da herkes emin olsun.

-Adaletsizlik uçurumu gittikçe derinleşmiştir. Yargı kurumu KHK'larla günübirlik baskı altında tutuluyor. Ama onun dışında hukuken de açıklayamadığımız çok ciddi çelişkiler yaşanıyor. Bizler 1,5 yıldır ciddi hukuksuzluklar alında tutsaklık durumu yaşarken istenildiği zaman tutuksuz yargılama tasarrufu gösterilebiliyor. Bu zamana kadar bir tek HDP'liler için bu tasarruf gerçekleştirilmedi. Bir tutuklu gazeteci arkadaşımızın tahliyesi için Almanya ile ne pazarlıklar yapıldığını biliyoruz. FETÖ davalarında ve verilen tahliye kararlarında ne tip pazarlıklar yapıldığını biliyoruz. Davalar, yargı süreçleri bizzat siyasi iktidar tarafından pazarlık masası olarak kullanılıyor.

-En son seçimi de rüşvet haline getirmeye yeltendiler. Ama bizim yargılamalarımız söz konusu olduğunda en bilinen asgari hukuk kurallarına uyulmuyor. Bizim davalarımızda usul de esas da bir fecaattir.