Zehra Doğan'a Gazetecilikte Cesaret Ödülü

Uluslararası Kadınların Medya Vakfı (IWMF), 2018 Gazetecilikte Cesaret Ödülü, tutuklu gazeteci ressam Zehra Doğan’a verildi.

Uluslararası Kadınların Medya Vakfı (IWMF), 2018 Gazetecilikte Cesaret Ödülü sahiplerini açıkladı. ABD'de 1990 yılında kurulan ve her yıl hapis, yargılama, saldırı gibi ihtimalleri göze alarak haber yapan dünya çapından kadın gazetecilere verilen ödülün bu yılki kazananlarından biri de bir yıldan uzun süredir Diyarbakır E Tipi Cezaevinde tutulan gazeteci ressam Zehra Doğan'a verildi.

JINHA'nın kurucularından olan gazeteci-ressam Zehra Doğan ise Nusaybin ve Cizre gibi çatışmalı bölgelerden geçtiği haberler nedeniyle ödüle layık görüldü. Zehra Doğan, Nusaybin'den geçtiği bir haber ve yaptığı bir resim gerekçesiyle Temmuz 2016'da tutuklanmış, Aralık 2016'da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

https://www.iwmf.org/awards/courage-in-journalism-awards/

Haber ve resmi nedeniyle verilen 33 aylık "Örgüt propagandası" cezasının kesinleşmesiyle birlikte Zehra, Haziran 2017'de tekrardan tutuklanarak Diyarbakır Cezaevi'ne gönderilmişti. Zehra Doğan’ın çalıştığı JINHA ise Ekim 2016'da bir kanun hükmünde kararname ile kapatılmıştı.

Zehra Doğan'ın tutuklanmasına yol açan resim ise sokak sanatçısı Banksy tarafından New York'ta bir projektörle duvara yansıtılmış ve Banksy Zehra'nın tutukluluğunu betimleyen bir resim yapmıştı.

IWMF'in 1990 yılından beri dağıttığı ödül, böylece ikinci defa Türkiye'den bir kadın gazeteciye verilmiş oldu.

Ödülü diğer kazananlar ise Libya'da köle pazarında satılan mültecileri görüntüleyen CNN Sudan Muhabiri Nima Elbagir, uyuşturucu ticareti üzerine haberleri nedeniyle tehdit gören Meksika'daki ZETA gazetesinin Yazı İşleri Müdürü Rosairo Mosso Castro ve Venezuela'daki protestoları görüntüleyen ABD'li foto muhabiri Meridith Kohut oldu.

Uluslararası Kadınların Medya Vakfı (IWMF) 2018 Gazetecilikte Cesaret Ödülü, Ekim sonunda New York'ta ve Kasım başında Washington DC'de düzenlenecek iki törenle sahiplerine verilecek.

https://www.iwmf.org/community/zehra-dogan/