Zîlan artık binlerdir

Şehadetinin 22. yıl dönümünde büyük eylemci Zîlan'ı (Zeynep Kınacı) anan YJA Star ve HPG gerillaları, bugün artık binlerce Zîlan'ın onun izinde yürüdüğünü söyledi.

PKK gerillası Zeynep Kınacı (Zîlan), 30 Haziran 1996'da Dersim merkezinde gerçekleştirdiği eylemle yeni bir dönemin fitilini ateşledi. Zîlan ismi Kürdistan'da yaygınlaştı, yeni dünyaya gelen binlerce kız çocuğunda bu isim somutlaştı. Anısına kurulan taburlardan gerçekleştirilen katılımlara, onlarca akademiden on binleri aşan isim paylaşımına kadar bir 'Tanrıça' olarak kutsiyet atfediliyor.

BİNLERCE ZÎLAN YAŞIYOR

PKK saflarına 2014'te katıldığını belirten YJA Star gerillası Zîlan Aydın, Zîlan isminin kendisi ve ailesi için de kutsal olduğunu söylüyor. Zîlan ismini henüz PKK saflarına katılmadan öncesi ailesinden duyarak büyüdüğünü, bu nedenle de örgüte katıldığında bu ismi seçtiğini kaydeden Zîlan Aydın, şöyle devam etti: "Bugün binlerce Zîlan yaşıyor ve hem Zîlan’ın eylemi hem de anısı büyüsün diyerek bu ismi seçtim. Zîlan devletlerarası komployu daha en başında boşa çıkardı. Katıldığımdan beri beni en çok çeken etmenlerin başında Zîlan arkadaşın eylemi ve çizgisi geliyordu, şahıs olarak da yaşamımı onun anısıyla büyütmek istiyorum. Bugün benim gibi dağlarda ve toplumun içerisinde binlerce kadın, Zîlan’ın açtığı yoldan kendi iradesiyle yürüyor ve mücadele ediyor. Bu bizim için çok büyük bir başarıdır."

BESÊLER VE ZERÎFELER'İN İZİNDEYDİ

 YJA Star gerillası Rojken Koçer, Zîlan'ın Koçgirî ve Dersim isyanlarında sembolleşen Besê ve Zarîfeler’in ardılı olduğunu belirterek, "Onların ayak izinden yürüdü. Bugün de binlerce Zîlan, Heval Zîlan’ın ayak izlerini takip ediyor ve bizler de bizim için açtığı yolda yürümeye çalışıyoruz" dedi. Yaşamın son nefesine kadar başkaldıran kişiliğin en iyi örneğinin Zîlan olduğunu kaydeden Koçer, şunları ifade etti: "Bir Kürt kadını olarak yaşamını onurlu mücadeleyle geçirdi. Zaten 'Anlamlı bir yaşamın sahibi olmak istiyorum' cümlesini miras bırakması çok önemlidir ve insan buradan güç alıyor. Sadece düşmanı öldürmek ve benzeri bir duygu yok eyleminde.”

EYLEM GÜNÜNDE KATILDILAR

HPG gerillası, Armanc Şaruge, 30 Haziran’da Zîlan'ın anısına bir grup arkadaşı ile PKK saflarına katılmış. Şaruge, “Partiye katılmadan önce de Zîlan arkadaşın eylemini duymuştum ve çok etkilenmiştim. Bunun anısına biz bir grup arkadaş 30 Haziran’da İstanbul’dan katıldık. Önderliğe daha iyi birer militan olabilmek için katılımımızı böylesine tarihsel bir gün ile taçlandırmak istedik" şeklinde konuştu.

ÖLÜMSÜZLEŞMENİN YOLUNU AÇTI

Rojhilat Kurdistan'ından olan HPG gerillası Akif Yılmaz, Zîlan'ın eylemiyle ölümsüzleşmenin en önemli yolunu açtığını kaydediyor. Yılmaz, “Kadının gücünü, kadını toplumsal cinsiyetçi bakış açısı çerçevesinde görenlere Şehit Zîlan’ın eylemi büyük bir yanıt olmuştur. Zîlan arkadaş için hem toplumsal zeminde hem de parti saflarımızda büyük bir sembol olduğunu söylemek doğru olur. Bugün bir tanrıça gibi görünüyor. Eylem ve mücadele çizgisi başlı başına bir çizgi/hat olmuştur. Yarım kalmış ideallerini tamamlamak bizim görevimizdir” dedi.

ÖLÜMSÜZ KOMUTANLARIMIZDANDIR

HPG gerillası Baran Şoreş Gabar ise aradan geçen 22 yıla rağmen Zîlan'ın bugün ölümsüz komutanları arasında yer aldığını dile getiriyor. Gabar, şöyle konuştu: "Sadece her yıl değil, her an anmak ve yaşamak; çizgisinde yürüyüp ilerlemek gerekir. Önderliği ve halkı korumak için kendisini feda etti. 'Keşke canımdan daha fazla verecek bir şeyim olsa' sözünün bugün bile ne kadar anlamlı olduğu ortadadır. 40 PKK mücadelesinde Zîlan çizgisini toplumda kadın çizgisi olarak oturtan ve Kürt düşmanlarına bu kadar korku salan bir kadın pratiği olarak ön planda olması önemlidir. Zîlan’ın önümüzde açtığı fedai çizgisiyle biz saflara geldik. Anısını büyütmek en büyük görevimizdir."