Zilan Kadın Festivali: AKP iktidarına kadınlar son verecek

14. Zilan Kadın Festivali’nde TJK-E adına konuşan Aliye Varto, "AKP’nin iktidarına kadınlar son verecek" diyerek, ”Yarın herkes sandıklara gidip oy vermeli” çağrısında bulundu.

“Parastina Efrînê Parastina Şoreşa Jinê ye” sloganıyla Avesta Xabur ve Barin Kobanê’ye adanan 14. Zilan Kadın Festivali, kültür programı ve konuşmalarla devam ediyor. Binlerce kadının katıldığı festival alanına Zeynep Kınacı’nın (Zilan) dev posterinin yanı sıra Sakine Cansız, Barin Kobanê, Avesta Xabur, Arîn Mirqxan olmak üzere dünya ve Kürdistan kadın mücadelesine damga vurmuş birçok kadının posterleri asıldı.

Festivalin ana programının açılışını CENİ Kadın Bürosu adına Suzanne Rössling ve Almanya Kürt Kadın Hareketi adına Zeynep Güler yaptı. Rössling yaptığı konuşmada, festivalin tarihine ve önemine dikkat çekti. Kadınların Rojava’da devrim yaptığına dikkat çeken Rössling, "Bütün dünya kadınların gözü kulağı Rojava’dadır. Orada gelişen devrim bütün dünyayı etkiliyor ve umut veriyor” dedi. Zeynep Güler de yaptığı konuşmada, festivali önemli bir dönemde gerçekleştirdiklerini ifade ederek, yarın herkese sandıkları gidip, oylarını kullanma çağrısında bulundu.

'KADINLAR AKP'YE SON VERECEK!'

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına konuşan Aliye Varto ise Kürt özgürlük Mücadelesinde Zilan’ın rolüne değindi. Varto, konuşmasına şöyle devam etti: "Festivalimizi Türkiye ve Kürdistan’ı etkileyen seçimlerin arifesinde yapıyoruz. Kadınlar, 24 Haziran, faşizme, tekçiye zorbalığa ve tüm baskılara son vermek için kadın düşmanı AKP’ye son verecektir.”

AKP döneminde kadınlara yönelik şiddetin arttığını belirten Varto, “Kadını siyasi ve toplumsal mücadele dışında tutan bu sisteme karşı seçimlerden sonra da Kürt Kadınların mücadelesi devam edecektir. 16 yıllık AKP iktidarı döneminde toplumda kadınlara şiddet artmış, taciz ve tecavüz yaygınlaşmıştır. Onlarca kadın kurumu kapatılmış yada akıl fukarası ve kadın düşmanı, eril zihniyete teslim edilmiştir” diye konuştu.

'MUTLAKA OY KULLANALIM'

Aliye Varto, konuşmasında yarın yapılacak seçimlere de değinerek, şöyle devam etti: "24 Haziran seçimleri tüm hakların, kadınların ve ötekileştirenlerin kaderini belirleyecek bir seçim olacaktır. Bu seçimlerin sonucunu Kürdistan halkı ve kadınları önemli ölçüde belirleyecektir. Kürtlerin imhası üzerine kurulan milletçi faşist cepheye karşı demokrasi cephesi kazanacaktır. 25 Haziran sabahı umutla girmek için yarın demokratik seferberlikle herkes sandıkları gitmeli, oylarını kullanmalı ve sahip çıkmalıdır.”

Konuşmaların dışında festivalde, Koma Dengê Xweza müzik grubu, Sanatçı Jala, Ermeni Sanatçı Yeksah sahne alarak, stranlar seslendirdiler. Hind Kadın dans grubunun da bir gösteri yaptığı festival, devam ediyor…