71'nci Cannes savaşçı Kürt kadınlarını konuk ediyor!

Bu yıl 71’ncisi yapılacak Uluslararası Cannes Film Festivali’nin programı belli oldu. Festivalde, “Altın Palmiye” için yarışacak 18 film arasında DAİŞ’e karşı savaşan Kürt kadınlarını anlatan bir film de var.

Dünya sinemasının önde gelen film festivalleri arasında olan Uluslararası Cannes Film Festivali, bu yıl 71’nci kez kapılarını açıyor. 8-19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan bu yılki festivalin merakla beklenen programı Perşembe günü başkent Paris’te başkan Thierry Frémaux, tarafından açıklandı.

Bu yılki festivalde toplam 18 film, büyük ödül “Altın Palmiye” için yarışacak. İranlı yönetmen Asghar Farhadi’nin Everybody Knows isimli filmiyle açılacak festivalin, “Ana Yarışma”, “Yarışma Dışı”, “Belirli Bir Bakış (Un Certain Regard)”, “Özel Gösterimler”, “Yönetmenlerin 15 Günü” başta olmak üzere bütün bölümlerde onlarca film gösterilecek.

Yarışmada, Fransız yapımı Eva Husson’un yönetmenliğini üstlendiği DAİŞ’e karşı savaşan Kürt kadınlarını anlatan Güneş’in Kızları (Girls of the Sun) filmi de yer alıyor. Film, Kürt kadınlarının mücadelesi ve direnişini beyaz perdeye aktarıyor.

Yarışma bölümünde ayrıca, Asghar Fahrad, Jafar Panahi, Jean-Luc Godard, Spike Lee ve Kore-Eda Hirokazu gibi isimlerin filmleri bulunuyor. Ancak Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi bu yılki Cannes’ın yarışma bölümünde olacağı kesin gözüyle bakılmasına rağmen programa alınmazken, Netflix filmleri de liste dışı bırakıldı.

DAİŞ’E KARŞI GÜNEŞ’İN KIZLARI’NIN DİRENİŞİ

DAİŞ’in Rojava ve Şengal’e saldırmasının ardından Kürt kadın savaşçılarının gösterdiği direniş ve mücadele uluslararası arenada ses getirmeye devam ediyor. Fransız yönetmen Eva Husson da Kürt kadın savaşçıların Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren DAİŞ’e karşı verdiği mücadeleyi beyaz perdeye aktarıyor.

Güneş’in Kızları ismiyle Kürt kadınların mücadelesini anlatan film, 2017 yılının son baharında çekildi. Film, DAİŞ’in Kürdistan’ın Gordyen (Wikipedia'da Cudi Dağı’nda bir yer ismi olarak geçiyor) isimli bir kenti işgali ve buna karşı bir grup kadın savaşçının direnişini anlatıyor.

İşgalde esir düşen ve daha sonra kurtulan Bahar isimli bir kadın komutanın liderlik ettiği bir grup kadın savaşçının mücadelesinin anlatıldığı filmde, özgürlük, direniş ve kahramanlıklar öne çıkıyor.

Film, işgal edilen kenti kurtarmanın üç günlüğüne tanıklık eden Fransız kadın bir gazetecinin penceresinden anlatılıyor. Filmde, Golshifteh Farahani, Emmanuelle Bercot ve Zübeyde Bulut isimli oyuncular yer alıyor. Fransa, İsviçre, Belçika ve Gürcistan yapımlı filmin dili ise Fransızca, Kürtçe, Arapça ve İngilizce.

‘ALTIN PALMİYE’ İÇİN YARIŞAN DİĞER FİLMLER

Eva Husson’un “Güneş’in Kızları” filminin yanı sıra 71’ncı Uluslararası Cannes Film Festivali’nin yarışma bölümünde yer alan diğer filmler ise şöyle:

1-Todos lo Saben (Everybody Knows) – Asghar Farhadi

2-En Guerre (At War) – Stéphane Brizé

3-Dogman – Matteo Garrone

4-Le livre d’image – Jean-Luc Godard

5-Netemo Sametemo (Asako I & II) – Ryusuke Hamaguchi

6-Plaire Aimer et Courir Vite (Sorry Angel) – Christophe Honoré

7-Girls of the Sun – Eva Husson

8-Ash is Purest White – Jia Zhang-Ke

9-Shoplifters – Kore-Eda Hirokazu

10-Capharnaüm (Capernaum) – Nadine Labaki

11-Buh-Ning (Burning) -Lee Chang-Dong

12-BlacKkKlansman – Spike Lee

13-Under the Silver Lake – David Robert Mitchell

14-Three Faces – Jafar Panahi

15-Zimna Wojna (Cold War) – Pawel Pawlikowski

16-Lazzaro Felice – Alice Rohrwacher

17-Yomeddine – A.B Shawky

18-Leto (L’Ete) – Kirill Serebrennikov