Lavrio Kampı’nın son 8 yılını fotoğrafladı: Küçük Kurdistan yarattılar

Türk devletinin baskıları sonucu Yunan hükümeti tarafından kapatılan Lavrio Kampı’nda 8 yıl boyunca Kürtlerin yaşamını kadraja alan Jacques Leleu, “Kendi dilleri ve kültürleriyle küçük Kurdistan’ı yarattılar” dedi.

Convoi Solidaire kolektifinin öncülüğünde Fransız Jacques Leleu, Yunanistan’ın Lavrio kentinde bulunan Kürt mültecilerin bulunduğu kamptaki yaşamı konu alan fotoğraf sergisi açtı.

Türk devletinin baskıları sonucu 2023 yılında Yunan hükümeti tarafından polis baskınıyla kapatılan Lavrio Kampı’nda 2016 ile 2023 yılları arasında çekilen binlerce fotoğraf, Atina’da bulunan Meteorite Kitabevi’nde sergiye açıldı. 

Daha önce Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde olan ancak son 10 yılda AKP’nin baskıları nedeniyle sürgün edilen Kürtlerin uluslararası dayanışmayla yaşam sürdürdüğü Lavrio Kampı’nın halk dayanışmasının mozaiklerini oluşturan fotoğrafların yer aldığı sergiye yoğun ilgi gösterildi. 

‘KÜÇÜK KURDISTAN YARATTILAR’

 Kürtlerin kamp yaşamından binlerce anı kadrajına alan Fransız Jacques Leleu, sergiyle ilgili kaleme aldığı bilgilendirme yazısında, “Kimse sığınmak için evinden ve halkından ayrılmak istemez. Kimse hayatının askıda kaldığı bir yerde olmak istemez. Ancak Roshna, bir gün bize hiçbir ağacın kökleri olmadan yaşamayacağını söyledi. İnsanlar acıları ve yoksulluklarına rağmen birlik ve beraberlik içinde yaşıyorlar. Kendi dillerini konuştukları, kendi kültürleriyle çocuk yetiştirdikleri bir küçük Kurdistan yarattılar. Umut ediyorlar, gülüyorlar, halay çekiyorlar. Zafer gününün hayalini kuruyor ve memleketlerine dönmek istiyorlar” ifadelerine yer verdi. 

‘DEVLETLER İNSANLARI ÖLÜME TERK EDİYOR’

Atina’da bulunan Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına sergiye katılan Kürt siyasetçi Hasan Hüseyin Ebem, kamptaki yaşamı 8 yıl boyunca fotoğraflayan Fransız Jacques Leleu’ye çalışması nedeniyle teşekkür etti.

Lavrio Kampı’nın tarihsel anlamı olduğunu belirten Ebem, insani bir yaşamın sürdüğü Lavrio Kampı’nın Türk devleti tarafından hedef gösterildiğini söyledi.

Ebem, şunları söyledi: “Maalesef 2023 yılında kamp boşaltıldı ve insanlarımız kendi kaderleriyle baş başa bırakıldı. Yunan hükümeti, Türkiye’nin politikalarına su taşımıştır. Oysa binlerce, on binlerce insan bu 70 yıllık tarih boyunca bu kamptan geçti. Ülkelerinden, ailelerinden, topraklarından kopan insanların yaşadığı kampın kapatılmasını kınıyoruz. Devletler kirli politikaları için insanları ölüme terk ediyor. Bu gayri insani yaklaşımın son örneği Lavrio Kampı’nın kapatılmasıdır.”