‘Çocuk Tiyatrosu Günleri’ ilk günkü coşkusuyla devam ediyor

Çocuk tiyatrosu etkinlikleri 12-14 Ağustos tarihlerinde Qamişlo’daki Mihemed Şêxo Kültür Merkezi’nde ve Tirbêspiyê’nin Maşûq köyünde gerçekleştirildi. Tiyatroyla buluşan çocuklar hem heyecanlı hem de mutluydu.

Kısa bir süredir sahnede emeklerini sergileyen çocuklar, Rimêlan, Newroz Kampı ve Pargîn Kültür ve Sanat Kurumu'nun ardından Qamişlo ve Tirbêspiyê’de yeni oyunlarla sahneye çıktı ve akranlarıyla buluştu.

12-14 Ağustos tarihleri arasındaki etkinliklerde 5 çocuk oyunu sahnelendi. Bu gösterimlerle 5 Ağustos’tan bu yana toplam 9 oyun sergilenmiş oldu. Her şehirde ayrı bir çocuk grubu kuran çocuk tiyatrosu projesi, Qamişlo’da 3 grup 3 oyun, Tirbêspiyê’deki grup ise 2 oyun sergiledi. Böylece 3 gün içerisinde 5 oyun sahnelenmiş oldu.


         


        

QAMIŞLO’DA 3 OYUN ÇOCUKLARLA BULUŞTU

Şilêr Çocuk Komitesi’nin tiyatro grubu Koma Şilêr 19 kişilik çocuk ekibiyle Çûk û Pîrê’yi sergiledi. Hîlala Zêrîn’e bağlı Sarya Baran Grubu Daweta Nok û Nîskê adlı oyunu, Girbawî köyü çocuk grubu ise Şengê Pengê’yle seyircilerini karşıladı. Tiyatro oyunları sonrasında Koma Kulilkên Kurdistanê şarkılarıyla çocuklara güzel anlar yaşattı. Tiyatroyu can kulağıyla dinleyen ve izleyen çocuklar, şarkılara eşlik ederek de unutulmayacak bir gün yaşadı.

MAŞÛQ’DA ŞÖLEN HAVASI YAŞANDI

Maşûq Köyü Tiyatro Grubu’na bağlı olan Şehit Jînda Hewlêr Grubu iki oyunla sahne aldı. Daha önceki yıllarda oynadıkları Çûka Derewkar ve yeni hazırladıkları Şêr û Piling adlı oyunlarla köy meydanını bir tiyatro mekanına çevirdiler. Şehit Sason Kültür Merkezi’nden bir yürüyüşle köy meydanına ulaşan çocuklar, etkinliğin yapılacağı meydana kadar yürüdü. Çevre köylerden gelen çocukların katılımıyla 200’den fazla çocuk, bir tiyatro şölenine tanık oldu.

Hayatlarında ilk defa tiyatro izleyen çocuklar, gözlerini sahneden ayırmadan pür dikkat oyunları izlediler. Vîyan Soran müzik grubu ise şarkılarıyla tiyatro gününe renk kattı.

SERÊKANIYÊ VE HESEKÊ’DE DE SERGİLENECEK

Çocuk Tiyatrosu Günleri etkinlikleri önümüzdeki günlerde 18 Ağustos’ta Serêkaniyê Kampı’nda, 29’unda ise Kampa Waşokanî ve Hesekê Xabûr Kültür Sanat Merkezi’nde 2 oyunla çocukları ağırlayacak.

ROJAVA’DA TİYATRO GÜN BE GÜN GELİŞİYOR

Çocuklar, kendilerini daha rahat ifade ettiği sanat dallarından biri olan tiyatro ile kendinden katma ve yaratma çabasında bulunuyor. Sanatsal faaliyetlerle kendilerini daha iyi geliştirebilme fırsatını yakalayan çocuklar, hayatı daha iyi anlama, değerlendirme ve eleştirme fırsatı da buluyor. Bir yandan ise toplum ve sanatçı arasındaki bağı güçlendiren tiyatro, kişiye kendini tanıma, sorgulama, düşünme, toplumsallaşma, doğruyu ve yanlışı ayırt etme, kültürel zenginlikleri koruma ve nesillere aktarma fırsatı veriyor. Öğretici bir rol üstlenen tiyatroya Rojava’da yeni bir neslin kendi kültürüyle büyümesi, tanıması ve özgür bir toplumu inşa edecek yeni bir neslin yaratılması için emek veriliyor.

ÇOCUK TİYATROSU GÜNLERİ’ KATLEDİLEN ÇOCUKLARA ADANDI

Çocuk tiyatrosu projesi, Til Temir’in Şemoqa köyünde Türk devletinin 18 Ağustos 2022’deki saldırısında yaşamını yitiren 5 kız çocuğun anısına düzenleniyor. 5 çocuktan biri olan Silava Ramazan bu saldırıda ağır yaralanmış ve 1 Eylül’de şehit düşmüştü. Silava Ramazan, Rojava Film Komünü’nde Yıkık Kentler Hikayeleri-Çirokên Bajarên Wêrankirî adlı Şengal, Kobanê ve Ceza üzerine yapılan film de Kobanê bölümünde çocuk oyuncu olarak yer almıştı.