İngiltere Alevi Kültür Merkezi 30'uncu yılını kutladı

İngiltere Alevi Kültür Merkezi, 30’uncu yılını, “30 yıldır semah dönüyoruz” şiarıyla kutladı. Çıraların yakılıp semahların dönüldüğü etkinlikte, “Alevilerin acısı Roboskî’dir, Halepçe’dir, Şengal’dir, Gazi’dir, Dersim’dir, Maraş’tır” denildi.

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi (İAKM) kuruluşunun 30’uncu yılını Londra’daki Dominion Centre’da gerçekleştirdi.

Cemevi’nin 30’uncu yıl kutlamalarına AABK Eşbaşkanları Hüseyin Mat, Siyasetçi Osman Baydemir, Britanya Alevi Federasyonu Eşbaşkanları Müslüm Dalkılıç ve Dilek İncedal ile çok sayıda yazar, akademisyen ve sanatçı katıldı.

Çıraların yakılarak başladığı gecede semahlar dönülürken, dev ekrandan Alevilerin yakın tarihini anlatan slaytlar gösterildi.  Sunuculuğunu Kürt tiyatro sanatçısı Berrin Shemdin ve Cabbar Baba’nın yaptığı gecede deyişlerle 40’lar Cemi'ne duruldu. 

Gecede, Koçgirî, Dersim, Mereş, Sêwas, Roboskî, Şengal, Gezi ve Suruç gibi Kürt ve Alevi katliamları unutulmadı. Yapılan konuşmalarda AKP-MHP faşist iktidarına tepki gösterilirken Kürtlere, Alevilere, farklı dil ve inançlara karşı asimilasyon, katliam, baskı ve sürgün politikalarını devam ettiği vurgulandı.

 Eski ve yeni Cemevi yönetimlerinin sahneye çıkarak birlik mesajı verdiği gecede, “Alevilerin acısı Şengal’dir, Roboskî’dir, Sivas’tır, Dersim’dir, Maraştır. Alevilerin acısı sürgündeki ağıt, işkencedeki çığlık, darağacındaki fidandır” denildi.

Kürtlere, Alevilere, farklı dil ve inançlara karşı asimilasyon, katliam, baskı ve sürgün politikalarının devam ettiği vurgulanan gecede, Gezi Direnişi’nin anlatıldığı bir tiyatral gösterim yapıldı.

Jîna Emînî şahsında direnen mücadele eden kadınlara selam durulan gecede salon,“Jin jiyan azadî” sloganı inledi.

Kardeşlik ve birlik korosu ile birlikte Kardeş Türküler’den Vedat Yıldırım, Cihan Çelik, Seher Ağbaba, Dertli Divanı ekibinden Orhan Bilge, Suna Alan, Gülseven Medar ve ünlü İskoç sanatı Paul Dwyer sahne aldı.

Kadın ve çocuk korolarının sahne aldığı gece, tüm sanatçıların sahneye çıkarak ağırlıklı Kürtçe şarkılar söyleyerek halaylar çekilmesi ile sona erdi.