GÖRÜNTÜLÜ

İran’da helikopter kazası: Reisi’nin cenazesine ulaşıldı

İran’da 63 yaşındaki Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopterinin düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Cenazesine ulaşıldığı bildirildi. 50 gün içinde seçim yapılması gerekiyor.

İRAN CUMHURBAŞKANI

İbrahim Reisi,  pazar sabahı Azeri mevkidaşı İlham Aliyev ile İran'ın Azerbaycan sınırındaki Hudaferin vilayeti yakınlarındaki Aras nehri üzerindeki bir barajın açılışında bir araya geldikten sonra hayatını kaybetti. Helikopterin Tahran'a dönerken yoğun sis nedeniyle düştüğü iddia edildi. 

HELİKOPTERDE EN AZ 8 KİŞİ VARDI

İran Kızılayı Başkanı Pir Hüseyin Kolivand, IRIB televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “düşen helikopterin yeri tespit edildikten sonra yaşayan yolculara dair hiçbir ize rastlanmadığını” söyledi. Başka bir ifadeyle, helikopterdeki tüm yolcuların kazada öldüğü ifade edildi. 

İran haber ajansı Tasnim'e göre en az sekiz kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin yanı sıra Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir-Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Valisi Malek Rahmati ve Tebriz Ayetullahı Muhammad Ali Al-e-Haşem de bulunuyor. Haber kaynağı, uçakta bulunan iki pilot ve bir teknisyenin isimlerinin açıklanmadığını da sözlerine ekledi. 

CENAZELERE ULAŞILDI

Kızılay kurtarma görevlileri bu Pazartesi sabahı, aralarında Cumhurbaşkanı Rissi'nin de bulunduğu helikopter kazası kurbanlarının cesetlerine ulaştıklarını duyurdu.  Cenazelerin Tebriz’e doğru yola çıkarıldığı belirtildi.

HÜKÜMET: YÖNETİMDE EN UFAK BİR RAHATSIZLIK YAŞANMAYACAK

İran hükümeti Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünün ülkenin “yönetiminde en ufak bir rahatsızlığa” neden olmayacağını belirtti. Hükümet, “İran halkının çalışkan ve yorulmak bilmeyen Cumhurbaşkanı (...) hayatını milleti için feda etti” dedi. 

Açıklamada, “Allah'ın yardımı ve halkın desteğiyle ülke yönetiminde herhangi bir aksaklık yaşanmayacağı konusunda sadık milletimize teminat veriyoruz” denildi.

İran Anayasası'nın 131. Maddesi “Cumhurbaşkanının ölümü, azli, istifası, iki aydan fazla süreyle görevde bulunmaması veya hastalanması halinde (...) Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı, Liderin onayına tabi olarak, Cumhurbaşkanının yetki ve sorumluluklarını üstlenir” diye belirtildi. 

2021 yılından bu yana İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı, bir İran bankasının eski başkanı ve ülkenin batısındaki Huzistan eyaletinin eski vali yardımcısı olan Muhammad Muhbér. 

Muhber’in geçici cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte 50 gün içinde seçimlere gidilmesi gerekecek. 

TAHRAN BORSASI İŞLEMLERİNİ ASKIYA ALDI

Öte yandan Rus haber ajansı TASS'a göre Tahran Menkul Kıymetler Borsası (TSE), ülkenin cumhurbaşkanının ölüm haberinin ardından Pazar sabahı işlemleri askıya aldı.

PAKİSTAN BİR GÜNLÜK YAS İLAN ETTİ

Pakistan, İran Cumhurbaşkanı'nın ölümü ardından Pazartesi günü bir günlük yas ilan etti. 

Başbakan Şehbaz Şerif, X sanal ağında “kardeş” ülke İran ile dayanışma amacıyla “Pakistan'da bir günlük yas ilan edildiğini ve bayrağın yarıya indirileceğini” yazdı.