İran rejimi Latin alfabesi ve Kurmanci'ye savaş açtı

İran rejimi, Latin alfabesiyle Kürtçe'nin Kurmanci lehçesinde eğitim kitabı hazırladığı için Horasanlı yazar Ebas İsmaili hakkında soruşturma başlattı.

İran istihbaratı İtlaat, Horasan'ın kuzeyinde Latin alfabesiyle Kürtçe'nin Kurmanci lehçesinde eğitim kitabı hazırladığı için yazar Ebas İsmaili hakkında soruşturma başlattı.

Rojhilat İnsan Hakları ve Domokrasi Merkezi'nin haberine göre, Latin alfabesiyle eğitim kitabı hazırladığı için İran istihbaratı tarafından hakkında soruşturma başlatılan İsmaili, ifadeye çağrıldı.

Meşhet kenti İtlaat bürosu tarafından hakkında soruşturma açılan İsmaili'ye "Latin alfabesi terörist grupların alfabesidir. Bunların İran İslam Cumhuriyeti'ni hedef alıyor. Bu alfabeyle yayın yapılması yasaktır" dediği aktarıldı.

Daha önce Latin alfabesiyle Kurmanci olarak 8 çocuk kitabı ve 30 edebiyat kitabı yayınlayan Emû Elewî Yayınevi'nin de kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu kaydedildi.

Horasanlı aydın ve yazarlar da Kürtçe'nin Kurmanci lehçesinin bölgenin konuşulan ana dili olduğunu belirterek, eğitimi önündeki engellerin de kaldırılmasını istiyor. Yazar ve aydınlar İran anayasasında Fars olmayan halkların kendi anadillerinde eğitim almalarını öngören 15'inci maddenin yürürlüğe girmesini istiyor.

Birkaç yıl önce de Bicnûrd'un Baxçiq köyü meclisi, sokak ve yol isimlerine Latin alfabesiyle Kürtçe isimler vermişti. Ama birkaç gün sonra köyde OHAL ilan edilmiş ve tabelalar kaldırılarak, yerlerine İngilizce tabelalar asılmıştı.