İranlı yönetmen Mehrcuyi’nin bahçıvanı tarafından öldürüldüğü iddiası

İranlı film yapımcısı Daryuş Mehrcuyi'nin eski bahçıvanı tarafından öldürüldüğü iddia edildi

İran yargısı pazartesi günü yaptığı açıklamada, İranlı film yönetmeni Daryuş Mehrcuyi'nin 15 Ekim'de eşiyle birlikte eski bahçıvanı tarafından mali bir anlaşmazlık nedeniyle bıçaklanarak öldürüldüğünü bildirdi.

 Tahran yakınlarındaki Elburz eyaleti yargı başkanı Hüseyin Fazeli-Harikandi, "Ana şüpheli sayın Mehrjui'nin villasında bahçıvan olarak çalışıyordu ve mali meseleler yüzünden ona kin besliyordu" iddiasında bulundu.

Yargı yetkilisine göre göre yönetmen Mehrcuyi’nin, eski çalışanına 300 milyon riyal (yaklaşık 600 euro) borcu vardı.

İran sinemasının öncülerinden Daryuş Mehrcuyi'nin 15 Ekim'de 54 yaşındaki senarist eşi Vahideh Muhammedifar ile birlikte İran başkentinin batısındaki Karaj'daki evlerinde bıçaklanarak 83 yaşında öldürüldüğünün açıklanması, ülkede ve uluslararası alanda yankı yaratmıştı.

Cinayete toplam dört kişinin karıştığı belirtilen soruşturmaya göre, saldırganlar villaya girdi ve eski bahçıvan Daryuş Mehrcuyi'yi televizyon izlerken boynundan bıçakladı. İran yargısına göre senarist Vahideh Muhammediafa, yatak odasında öldürüldü.

Aralarında Cafer Panahi ve Muhammed Resulof'un da bulunduğu çok sayıda İranlı film yapımcısı, 1969 tarihli İnek'in yazarı Mehrcuyi ve eşinin 18 Ekim'de Tahran'da düzenlenen cenaze törenine katıldı.

Aynı gün İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, bu cinayet ile 1998 yılında ülkenin gizli polisi tarafından işlenen muhalif aydınlara yönelik seri cinayetler arasında herhangi bir "bağlantı" olmadığını savundu.