Ömrünü sanata vermiş bir ozan: Zülfi Yoldaş

Sur'da yaşayan Zülfi Yoldaş sanat hayatına sığdırdığı 17 şiir kitabı onlarca beste ve yaptığı 100 bini aşkın erbane ile adeta ömrünün her anını sanata adamış.

Amed'ın Sur ilçesinde erbane ve davul üreten Zülfi Yoldaş (68) tanınan ismi ile Aşık Zülfi Yoldaş, 51 yıldır saz ve erbane ile Amed'e olan sevdasını kalplere nakşetmeye çalışıyor. Sanat hayatına, rüyasına konuk olan bir dervişin eline sazı uzatmasıyla başladığını söyleyen Yoldaş, gün boyu iş yerinde davul, erbane üretimi ve tamiri yapıyor.

Evli ve 6 çocuk babası olan Yoldaş, 17 yaşından bu yana saz çaldığını belirterek, "45 yıldır erbane, 51 yıldır da saz çalıyorum. Eskiden biz damlarda yatırıyorduk. Bir gece biz damda yatarken, rüyamda 35-40 kişinin olduğu bir odada oturuyordum. Aksakallı bir derviş içeri girdi. Elinde bir divan sazı vardı. Derviş sazı kime verdiyse çalamıyor. Bana getirdi ve "Oğlum al bu sazı çal" dedi. Sazı aldım ve çalmaya başladım. Derviş bana sazı çalmayı öğretti. O an sazı öyle bir çalıp söylüyordum ki anlatamam. Ardından annem beni uyandırıp niye şarkı söylediğimi sordu. Ben de rüya gördüğümü söyledim. Sonra İstanbul’a Tahtakale’ye gidip 35 liraya saz aldım. 5 sene Heybeli Ada’da kaldım. 5 yılda bu ilmi öğrendim" dedi.

'AYŞE ŞAN İLE TURNELERE ÇIKTIK'

Amed'i aşkla sevdiğini ve eserlerinde anlatmaya çalıştığını ifade eden Yoldaş, şöyle konuştu: "Amed kadim bir şehir, surlarıyla, tarihiyle dünyaya ün salmış bir kent. Amedli olmaktan gurur duyuyorum, nereye gidersem gideyim Amed'in özlemi içimden çıkmaz. Bir aşık ve ozan olarak Amed benim için bir başkadır."

Ayşe Şan'ın bir dönem komşuları olduğunu söyleyen Yoldaş, "O dönemde Ayşe Şan ağabeyinin şerrinden kaçıp İstanbul’a gitti ve plak çıkardı. Lawikê Metine ve Xezal gibi şarkılar yapınca plakları çok tutuldu. Ardından Ayşe Şan 1977 yılında turnelere başladı. Ben de o dönemler Çağlayan Gazinosu’nda çalıyordum. Ayşe Şan turneye başlayınca beni de yanına aldı. Ben daha çok küçükken de Ayşe Şan’ın annesi rahmetli Elifxan beni çok seviyordu. 17 yaşından beri çalıyor ve söylüyorum. İsmimi Aşık Zülfi koydular ama ben bir kadın için demiyorum bu toprakların aşkı için çalıyorum. Ben kendi şehrime aşığım kendi topraklarım için çalıp söylüyorum" ifadelerini kullandı.

'SANAT ESKİSİ GİBİ KALİTELİ DEĞİL'

"Şiir tutkum, kasidelerim, türkülerim, uzun havalarım, bana Hak'tan verilen bir armağandır" diyen Yoldaş, bugüne kadar 17 şiir kitabı yazdığını ve 3 kaset çıkardığını anlattı.

Sanat hayatı boyunca 100 binden fazla erbane yaptığını vurgulayan Zülfi Yoldaş, "Erbane yapmayı da babamdan öğrendim. Babam aslında duvar ustasıydı fakat erbanede yapıyordu. Bu küçük dükkanımda yıllardır erbane yapıp sanatıma devam ediyorum. Sanat dünyasında eski akıllılar kalmadı, ortalık boş. Bu yüzden sanat eskisi gibi kaliteli değil" diye konuştu.