Özgürlük sahnesi çocukları bekliyor

18 Ağustos 2022’de Türk devleti tarafından katledilen 5 kız çocuğuna atfen “Azadî Ji Zarokatiyê Destpê Dike’”sloganıyla etkinliklerini düzenleyen çocuk tiyatrosu, ağustos ayında 14 oyunla sahne alacak.

Soykırım saldırılarına ve asimilasyon politikalarına karşı Rojava’da devrim öncesi tohumları atılan kültür ve sanat çalışmaları, devrimle birlikte inşa çalışmalarında sanatın gücüyle daha da filizleniyor. Bu kültür ve sanat projelerinden biri de Mezopotamya Demokratik Kültür ve Sanat Hareketi (TEV-ÇAND), Hîlala Zêrîn Kadın Kültür Hareketi ve Şilêr Çocuk Komitesi koordinasyonunda gerçekleştirilen çocuk tiyatrosu projesi.


         


        

KATLEDİLEN 5 KIZ ÇOCUĞUNA ATFEDİLDİ

Çocuk tiyatrosu projesi, Til Temir’in Şemoqa köyünde Türk devletinin 18 Ağustos 2022’deki saldırısında yaşamını yitiren 5 kız çocuğuna adandı. 5 çocuktan biri olan Silava Ramazan saldırıda ağır yaralanmış ve 1 Eylül’de şehit düşmüştü. Silava Ramazan, Rojava Film Komünü’nde Yıkık Kentler Hikayeleri-Çirokên Bajarên Wêrankirî adlı Şengal, Kobanê ve Ceza üzerine yapılan film de Kobanê bölümünde çocuk oyuncu olarak yer almıştı.

FESTİVALİN ALT YAPISI OLUŞTURULDU

Mayıs ayında eğitim ve provalarına başlayan çocuklar, 4 ayın sonucunda çocuk tiyatro günleri etkinliğiyle sahne alacak. Bu proje aynı zamanda çocuk festivalinin alt yapısı oluyor. Sahnelenecek bu oyunlar çocuk festivalinde de gösterilecek. Festivalde tiyatro dışında govend ve müzik grupları yer alacak.

‘Azadî Ji Zarokatiyê Destpê Dike’ sloganıyla etkinliklerini düzenleyen çocuk tiyatro projesi, dünyada büyük kaos ve savaşların yaşandığı bir ortamda açlık, savaş, sefalet politikalarına karşı çocuklara özgür bir dünyayı yaratmayı hedefliyor. Proje çocukları küçük yaşta sanatla buluşturarak Rojava Devrimi sonrası toplumsal inşada ufku açık, geleceğe umutla bakan kişilikler yaratmak istiyor.

ÇOCUKLARIN KİŞİLİK GELİŞİMLERİNE KATKI SUNUYOR

Bu projeyle Rojava’da çocuklarda tiyatro sevgisini, hayal gücünü geliştirme, kendini ifade etme, öz güven yaratma, yaratıcılığı geliştirme, keşifçi bir ruh, cesaret dolu adımlarla çocukların duygusal zekasını zenginleştirmeyi amaçlıyor.

Savaş tehdidi altındaki çocukların, şehit çocuklarının ve mülteci kamplarında yaşayan çocukların yer aldığı proje, drama sanatı ve tiyatroyla çocukların sosyal gelişimlerine katkı da bulunarak güçlü bir motivasyonla kişilik gelişmelerine katkı da bulunmayı da hedefliyor.

GELİŞEN ÇOCUKLAR SANATLARINI SERGİLİYOR

Proje kapsamında iki aylık tiyatro eğitimleriyle oyunculuk, dikkat dağınıklığını giderme, konsantrasyon, uyumlu ve kolektif çalışma, sorumluluk vb. duyguların gelişimine katkıda bulunacak eğitsel çalışmalar yürütüldü. Eğitimleri takip eden süre zarfında ise öğrendiklerini uygulama, rol yapma, ses kullanımı, oyunculuk konularında kendini geliştiren çocuklar hazırladıkları oyunları sahneye taşıyor.

Kürt klasik fabllarını sahneye taşıyarak çocuklarının öğrenmesini, tanımasını sağlayan projede 14 oyun hazırlanırken, bunlardan bazıları ise Pîrê û Rovî, Çûk û Pîrê, Belek û Reş Belek, Sê Bîra.

Çocuklar okul saati dışında hafta iki gün ailelerin izniyle eğitimlere katıldı. Yaz aylarını bazen pikniğe giderek bazen ekoloji etkinliklerine katılarak çevre temizliğine destek sunarak geçirdiler. En önemlisi de tiyatro oyunlarını hazırladılar ve ağustos ayı içerisinde sahneye çıkarak emeklerini sergileyecekler.

PROJE KENDİ ÖĞRETMENLERİNİ YARATTI

Bu proje aynı zamanda kendi öğretmenlerini de yarattı. Daha önce tiyatro oyunculuğu yapmış gençler, bu çalışmada çocuklara eğitmenlik yaptı. Dêrîk’ten Şehba’ya kadar birçok yerde 12 tiyatro öğretmeni çocuk projesi koordinasyonuyla birlikte gruplara eğitim verdi, onlarla ilgilendi, kostüm yapımında dekor yapımına senaryodan ulaşıma her türlü konuda emek harcayarak gruplarını sahneye hazırladı. Bu projeyle toplam 14 grup 4 ayda yetiştirildi, 8-15 yaş arası yaklaşık 200 çocuk tiyatro çalışmalarına dahil oldu.

PROJE BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Avrupa’dan birkaç tiyatro grubu, Rojavalı çocukların bu projesine destek sundu ve proje masraflarının bir kısmını karşıladı. Nefel Prodüksiyon çocuk çalışmalarının belge filmini hazırlarken Gulberoj programı da tiyatrodaki çocuklarla iki bölüm çocuk programı hazırladı. Ayrıca Şanoya ‘Zarakan a Rojava’ adlı You Tube sayfası da ürünlerin sergilenmesi için açıldı.

Çalışma yürütülen yer ve grupların isimleri ise, Dêrîk ve Rimêlan’da toplam 4 grup. Rimelan’daki grup oldukça renkli. Biri Arapça biri Kürtçe biri de Şehit çocuklarından oluşan 3 grup hazırlıklarını tamamladı. Qamişlo’da ise Koma Şîlêr, Girbawî, Maşûq ve Mihemed Şêxo Kültür Merkezi’ndeki çocuklar oyunlarını hazırladı. Hesekê’de ise 2 grup hazırlıklarını tamamladı. Bunların dışında eş zamanlı olarak ortak hedefler doğrultusunda Kobanê, Minbic ve Şehba’da da çocuk etkinlikleri yapılacak.

Etkinlik tarihleri ise şöyle: 

Proje kapsamında 5 Ağustos’ta Pîrê û Rovî, Sê Bira, Mişk û Şêr, Jiyana Me (Arapça) tiyatro oyunu Rimelan’daki Aram Tigran Kültür Merkezi’nde sergilenecek.

8 Ağustos’ta Newroz Mülteci Kampı’nda, 9 Ağustos Besta Sus köyündeki Parqîn Kültür Merkezi'nde tiyatro müzik içerikleri çocuk etkinlikleri yapılacak.

Diğer bir büyük etkinlik ise 12 Ağustos’ta olacak. Bu etkinlikte Çûk û Pîrê, Ziman, Şengê û Pengê, Koma Sarya Baran’ın Daweta Nok û Nîska adlı oyunlar Qamişlo’daki Mihemed Şêxo Kültür Merkezi’nde sergilenecek.

Hesekê’deki etkinlikler ise 18 Ağustos’ta.