Şanoya Çiya’dan yeni oyun; ‘Dara Jiyanê’

‘Şanoya Çiya’, PKK’nin 40. yılı kutlamaları kapsamında hazırladıkları yeni oyun ‘Dara Jiyanê’ (Yaşam Ağacı)  2 ayrı gösterimle gerillalar ile buluştu.

Tev-Çand Şehit Sefkan Kültür Sanat Akademisi bünyesinde tiyatro çalışmalarını sürdüren gerilla tiyatro grubu ‘Şanoya Çiya’, PKK’nin 40. yılı kutlamaları kapsamında hazırladıkları yeni oyun ‘Dara Jiyanê’ (Yaşam Ağacı)  2 ayrı gösterimle gerillalar ile buluştu.

‘Şanoya Çiya’ tiyatro grubu üyesi Harun Amed’in yönetmenliğini yaptığı ‘Dara Jiyanê’ oyunu, 26-27 Kasım 1978 yılında Lice’nin Fis köyünde yaşanan olayları konu alıyor. Oyunda, PKK’nin kuruluş toplantısının yapıldığı ev ve Zoğurlu ailesi etrafında yaşananlar kurgusal bir dille anlatılıyor.

Oyunun konusu kısaca şöyle; Zoğurlu ailesinin annesi İsmet Ana bir zamandır eve gelmeyen oğlu Seyfettin’in özlemini çekmektedir. Kocası ise muhtarla gününü geçirmekte yapılacak yol üzerine maddi hesaplar yapmaktadır. Evin bahçesindeki büyük ağaç İsmet ananın tek sırdaşı ve dostudur. Fakat aynı ağaç Kaymakam ve muhtarın yol yapımındaki en büyük engeldir. Seyfettin arkadaşlarıyla ‘bir düğüne katılmak’ amacıyla Fis köyünde toplanma hazırlıkları yaparken, muhtar, kaymakamın hediyesi bir testere ile gizlice ağacı kesme hesapları yapmaktadır. APO’cuların toplantı amacıyla geldiği gün, muhtar ağaçtan bir dal keser. Sapını ağacın kendisinden yaptığı bir balta ile ağacı yaralar. Fakat yaralı ağaçtan kan akması herkesi şaşırtır ve önü alınamaz olayların gelişimine neden olur.

Oyunda edebi ve şiirsel diyaloglarla topluma ve tarihe ihanetin yanı sıra halk içinde yeni ve devrimci ölçülerle direnişin örgütlenmesi, PKK’nin toplumda yarattığı yeni ve özgür yaşam ele alınıyor. Medya Doz, Ekin Roni ve Kurdê Tavya tarafından kolektif bir şekilde yazılan oyun, Şanoya Çiya oyuncuları tarafından gösterime hazırlandı. 9 kişinin rol oynadığı oyunun süresi 50 dakika.

Medya Savunma Alanlarında PKK’nin 40.yılı kutlamaları kapsamında 2 kez sahnelenen oyun, gerillalar tarafından büyük bir ilgiyle izlendi ve ayakta alkışlandı.