'Şehit Genco Hesekê Festivali' başladı

Güney Kürdistanlı gençler tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen "Şehit Genco Hesekê Festivali" Dûkan'da başladı.

Festivalin açılış konuşmasını yapan Hewrê Ferîdûn, "Şehit Genco bizlere söz konusu Kürdistan olduğunda parçaların önemi olmadığını gösterdi" dedi.

Güney Kürdistanlı gençler tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen "Şehit Genco Hesekê Festivali"nde Süleymaniye'nin Dûkan ilçesinde başladı. Kürdistan Yurtsever Gençlik Hareketi (Tevgera Gencanên Welatparez) ile Yurtsever Genç Kadın Hareketi öncülüğünde düzenlenen festivale Güney Kürdistan'ın tüm kent ve kasabalarından yüzlerce genç katılıyor.

Tevgera Azadî, Kürdistan Özgür Kadın Örgütü (RJAK), Komala Ciwan, Şehit Aileleri Kurumu ve Güney Kürdistan'daki çok sayıda sivil toplum kuruluşu ile siyasi parti temsilcilerinin katıldığı festival, bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Dûkan suyu kenarında yapılan festivalde açılış konuşmasını yapan festivalin hazırlık komitesi üyesi Hawrê Ferîdûn, tüm katılımcıları selamlayarak, "Bizler Güney Kürdistanlı gençler kültürümüze, edebiyatımıza ve özgür yaşamımıza sahip çıkmak ve yaşatmak için buradayız. Kültür öncü savunucuları gençlerdir. Bizler de buna layık olmaya çalışacağımızın sözünü veriyoruz" dedi.

ŞEHİT GENCO'NUN GÖSTERDİĞİ YOL

Güney Kürdistan üzerindeki tehditlere de değinen Hewrê Ferîdûn, "Güney Kürdistan'ın içinden geçtiği bu hassas süreçte bizleri bir araya getiren yine şehitlerimiz oldu. Şehit Genco Hesekê anısına düzenlediğimiz festivalin bu yıl farklı bir anlamı var. Şehit Genco bizlere, yani Kürdistan gençliğine söz konusu Kürdistan olduğunda parçaların hiçbir önemi olmadığını gösterdi. Bugün Güney Kürdistan'a yönelik tehditler karşısında Şehit Genco'nun duruşu hepimizin yolunu aydınlatıyor" diye konuştu.

Ferîdûn'un konuşmasının ardından festival müzik dinletileriyle devam ediyor. Festival müzik, folklor, tiyatro ve farklı kültürel etkinliklerle sürecek.

ŞEHİT GENCO FESTİVALİ

Güney Kürdistanlı gençler, 14 Ağustos 2014 tarihinde Şengal'in Sinûnê bölgesinde DAİŞ çetelerinin Êzidî katliamının önüne geçmek için açılan koridorda 5 arkadaşıyla birlikte şehit düşen YPG savaşçısı Genco Hesekê, anısına iki yıldır bu festivali düzenliyor.