Almanya’da kömüre karşı binlerce çevreci harekete geçti

Almanya’nın Ruhr bölgesinde çevrecilerin olağanüstü bir hareketliliği var. Binlerce kişi kömür karşıtı gösteriye katılmak için harekete geçti. Hedef dev maden ocağının işgal edilmesi.

Almanya’da bugünden itibaren, gelecek Pazartesi’ye kadar çevreci aktivistler, Garzweiler açık hava maden ocağını işgal etmeyi planlıyor. Maden ocağı Düsseldorf’a 30 kilometre mesafede bulunuyor. Hedef alınan tesis, 100 kilometrekarelik alan üzerine kurulu dev bir işletme. Alman elektrik grubu RWE tarafından işletiliyor.

"Ende Gelände" hareketinin çağrısına uyan aktivistler, çevre köylere akın etmeye başladı. Almanya’da kömür işletilmesini protesto etmek amacıyla bu dev maden ocağının binlerce kişiyle işgal edilmesi amaçlanıyor.

Ende Gelände, geçen yıl da RWE’ye bağlı başka bir tesisin çalışmasını durdurmuştu. Sözkonusu maden ocağı Köln yakınındaki Hambach ormanını tehdit ediyordu.


Aktivistler, diğer bir çevreci hareket olan "Fridays for Future" içerisindeki kolej öğrencilerinin Cuma günü eyleme takviye yapmasını bekliyor. Fridays for Future ayrıca 50 kilometre daha güneyde olan Aachen’da bir eylem planlıyor.

Protestocular, hükümetin geçen yıl kömürden çıkış lehine oy kullanmasına rağmen, çalışmaların yeterli hızda olmadığı tepkisinde bulunuyor. Kömürden tamamen vazgeçilmesi için belirlenen tarih 2038. Ancak ilgili madenler ve santrallerin kapatılması için net bir takvim yok.